Un barri de la Xina ofereix 200 euros als positius per covid

L'objectiu és localitzar casos a la ciutat de Dalian dins de la política xinesa de "covid zero"

Centre de vacunació contra la covid a Hong Kong
Centre de vacunació contra la covid a Hong Kong / Reuters

Un barri de la ciutat nord-oriental de Dalian ofereix als residents que donen positiu en una prova d'antígens de la covid i que n'informen dels resultats una recompensa de 2.000 iuans (288 euros al canvi).

La ciutat portuària, de més de set milions d'habitants, lluita ara mateix amb un rebrot de covid que va deixar aquest dilluns dos nous casos simptomàtics i 85 asimptomàtics.

Les autoritats han decretat confinaments parcials en algunes zones de la ciutat i campanyes massives de proves PCR, en línia amb la política xinesa de "covid zero".

Des del març passat, les autoritats locals de ciutats xineses en les quals es registren rebrots recorren a vegades al repartiment entre els habitants de barris afectats de proves d'antígens, les quals no es troben normalment a la venda per a la població.

Els resultats de les proves d'antígens, al contrari que les normalment utilitzades proves PCR, no es bolquen en una base de dades centralitzada i les autoritats depenen de la sinceritat dels residents per a recaptar la informació.

Alguns internautes van criticar en les xarxes socials els possibles efectes negatius d'aquesta política, que podria fomentar el contagi voluntari o la falsificació de proves positives.

No és la primera vegada que un govern local recorre a incentius econòmics per a localitzar possibles contagiats: poblacions de la província de Hebei (nord) i de Fujian (sud-est) han recompensat en els últims mesos els veïns per donar pistes sobre possibles infectats.

El desembre passat, la ciutat nord-oriental de Harbin va anunciar que els habitants que es feren un test d'àcid nucleic per al coronavirus i donaren positiu rebrien una recompensa de 10.000 iuans (1.442 euros).

La Xina ha patit en els últims mesos onades de rebrots atribuïdes a la variant òmicron que han provocat xifres rècord de contagis no vistes des de l'inici de la pandèmia en la primera meitat del 2020.

Segons els comptes oficials, des de l'inici de la pandèmia, es van infectar 245.367 persones al país, entre les quals 233.915 han aconseguit sanar i 5.226 van morir, encara que la xifra total d'infectats exclou els asimptomàtics.

També et pot interessar

stats