Un atac rus amb míssils deixa més de mig centenar de civils morts a Khàrkiv

És un dels més sagnants perpetrats per l'exèrcit de Putin en territori ucraïnés des del principi de la guerra, el febrer del 2022

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha arribat a primera hora del matí a Granada / Juan Medina (Efe)

Un atac rus amb míssils ha deixat aquest dijous més de mig centenar de civils morts a la regió oriental ucraïnesa de Khàrkiv, que limita amb el Donbàs, tragèdia que va coincidir amb el viatge a Espanya del president ucraïnés, Volodímir Zelenski, que ha demanat més armament antiaeri per a defendre's dels bombardejos enemics.

"Un crim realment brutal de Rússia, un atac amb míssils contra una botiga de comestibles, un acte totalment deliberat de terrorisme", ha denunciat Zelenski en el compte de Telegram. L'atac és un dels més sagnants perpetrats per l'exèrcit rus en territori ucraïnés des del començament de la guerra, el febrer del 2022.

El míssil colpeja una botiga i una cafeteria

El míssil ha impactat contra una cafeteria i una botiga situada en la xicoteta localitat de Hroza, on es trobaven unes 60 persones, de les quals 51 van morir i set van resultar greument ferides, segons va informar Íhor Klimenko, ministre de l'Interior ucraïnés. Els serveis d'emergència han recuperat ja quasi tots els cadàvers; entre ells, un xiquet de sis anys, entre els enderrocs dels immobles bombardejats.

Segons les autoritats, en el moment de l'atac, que va ocórrer entorn de les 13:24 hora local (10:24 GMT), en tots dos establiments hi havia un gran nombre de persones que participaven en una vetla per la mort d'un veí. La premsa ucraïnesa assegura que, segons dades preliminars, l'atac va ser perpetrat amb un míssil de creuer Iskander. Hroza és un poble d'uns 330 habitants i no es troba lluny del bastió ucraïnés de Kúpiansk, objectiu primordial de l'exèrcit rus des de fa diversos mesos.

Zelenski demana armament antiaeri a Espanya

"Hem de detindre el terror rus", ha afegit Zelenski, que ha qualificat de "criminals" "tots els que ajuden Rússia a burlar les sancions" que li impedeixen importar peces de míssils i altres béns que utilitza per a produir armament. A més, ha promés que Kíiv respondrà com cal a l'"atac terrorista" amb el qual Rússia vol "fer de l'agressió genocida la norma a tot el món".

Precisament, Zelenski ha abordat hui a Granada, on es reuneix la Comunitat Política Europea, la necessitat d'armament per a defendre's dels atacs enemics contra les infraestructures civils i energètiques durant l'hivern. El cap del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, li ha promés més ajuda militar, com sis llançadors de míssils Hawk, nous sistemes antiaeris i antidrons, així com equipament energètic i nous equips de desminatge.

El líder ucraïnés també ha parlat amb el seu homòleg francés, Emmanuel Macron, la necessitat de "reforçar la defensa aèria d'Ucraïna i també la seguretat de la regió d'Odessa i del mar Negre".

D'altra banda, els constants atacs ucraïnesos contra Crimea han obligat l'armada russa a reduir la presència en aquesta península, base de la flota russa del mar Negre, que ha hagut de retirar part dels vaixells del port de Sebastòpol.

Europa reafirma el seu compromís amb Ucraïna

Durant la cimera de la Comunitat Europea a Granada, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, ha obtingut la promesa de la Unió de continuar rebent suport econòmic, militar i polític enfront de l’agressió Russa. Aquest compromís arriba en un moment delicat, ja que existeixen dubtes sobre la continuïtat de les ajudes dels Estats Units.

Actualment, les institucions de la UE estan negociant dos paquets diferents d'ajuda: d'una banda, un nou programa d'assistència econòmica de 50.000 milions i, de l'altre, una altra ampliació de 5.000 milions de la dotació del Fons Europeu de Suport a la Pau (FEAP) que ha utilitzat principalment per a finançar l'enviament d'armes a Kíiv.

En tot cas, l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha advertit aquest mateix dijous que "Europa no pot reemplaçar els Estats Units" en l'ajuda a Ucraïna i va dir que Washington és un soci "imprescindible" en aquest àmbit.

També et pot interessar

stats