Un agent de la CIA revelà les pressions de Trump a Ucraïna

La Casa Blanca hauria intentat amagar la conversa entre el president dels EUA i Volodímir Zelenski.

Un agent de la CIA revelà les pressions de Trump a Ucraïna
Un agent de la CIA revelà les pressions de Trump a Ucraïna

El denunciant que va revelar que el president dels Estats Units, Donald Trump, va pressionar Ucraïna per a influir en les eleccions de 2020 és un agent de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) destinat a la Casa Blanca. Així ho ha anunciat el diari The New York Times, que cita tres fonts coneixedores de l'assumpte, però sense fer públic el nom de l’informant.

L’agent de la CIA va fer constar en un escrit que Trump "va pressionar" l'homòleg ucraïnés, Volodímir Zelenski, perquè investigara l’exvicepresident Joe Biden de cara a les eleccions als EUA. La queixa, de nou pàgines, està repleta de detalls sobre els suposats intents de la Casa Blanca per a boicotejar Biden, que aspira a enfrontar-se a Trump en els pròxims comicis.

Aquest denunciant anònim també ha fet públic que el govern dels Estats Units hauria “bloquejat” informació per a intentar amagar els registres de la conversa entre Trump i Zelenski.

En la conversa telefònica, desclassificada el passat dimecres, el president dels EUA demana al dirigent ucraïnés que investigue Biden i diu que telefonaren William Barr i Rudolph Giuliani per a arribar “fins al fons de l'assumpte”. El text no és una transcripció literal de la conversa, sinó un registre de les notes dels funcionaris que la van escoltar mentre es produïa.

Rudolph Giuliani, que va ser huit anys alcalde de Nova York, actualment és l’advocat de Trump. El paper d’aquest polític i jurista, expert en seguretat, pot ser clau en el procés.

Investigació contra els implicats en el procés d’'impeachment'

Precisament, aquest dijous el partit demòcrata ha començat una investigació en què pretén entrevistar tots els implicats en el procés de destitució ('impeachment') que han iniciat contra Donald Trump. El primer a comparéixer ha sigut el director d'Intel·ligència Nacional, Joseph Maguire, a qui acusen de bloquejar els documents que va lliurar l'informant secret de la conversa telefònica. Maguire ha assegurat que no és la seua feina “qualificar la conducta del president amb altres mandataris".

Sobre els fets, la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosy, ha dit que utilitzar els mitjans de la Casa Blanca per a benefici personal i tractar d'amagar qualsevol informació és il·legal.

També et pot interessar