La UE tanca tot l'espai aeri als vols del Boeing 737 MAX 8

Als aeroports de Manises i l'Altet no hi ha vols afectats de moment.

Avions Boeing 737 MAX aparcats a una factoria de Renton
Avions Boeing 737 MAX aparcats a una factoria de Renton / David Ryder (Reuters)

La Unió Europea ha decidit tancar tot l'espai aeri als aparells Boeing 737 MAX 8. L'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) cancel·la tots els vols operats per aquest model del fabricant estatunidenc després que més de 30 aerolínies i una quinzena de països hagen prohibit que aquests avions volen pel seu espai aeri. La mesura, adoptada de forma preventiva, ha entrat en vigor a les 19:00 (hora espanyola) d'aquest dimarts i afecta tots els vols amb origen i destinació en el continent i a totes les rutes que travessen l'espai aeri europeu. La prohibició europea s'estén també al model MAX 9. 

Entre els països que han vetat el Boeing 737 MAX 8, n'hi ha diversos de la Unió Europea, com ara França, Alemanya, Irlanda o el Regne Unit. El Ministeri de Foment ja ha assenyalat que Espanya complirà amb la directiva de l'EASA. Als aeroports de Manises i l'Altet no hi ha vols afectats aquest dimarts.

L'onada de restriccions, que han provocat una crisi sense precedents per a l'empresa aeronàutica Boeing, s'ha produït arran de l'accident d'aquest diumenge a Etiòpia, en què han mort els 157 ocupants. Almenys 130 dels 354 avions en servei d'un dels models més venuts fabricats per Boeing es quedaran en terra.

Dos accidents mortals similars en menys de cinc mesos estan afectant la cotització del gegant estatunidenc, mentre investigadors i reguladors segueixen pendents de determinar què va eixir malament en el model 737 MAX. Mentrestant, el constructor aeronàutic Boeing ha refermat la seua confiança en l'avió i ha insistit a dir que la seguretat és "la seua prioritat número u".

La companyia Norwegian ha sigut una de les darreres en anunciar que suspén temporalment els vols amb el model d'avió sinistrat. La companyia se suma així a la vintena d'aerolínies que ja han decidit deixar aquest model de les seues flotes en terra, des de la Xina fins a Indonèsia, des de Mèxic fins a l'Argentina o al Regne Unit.

L'Agència Federal d'Aviació (FAA) dels Estats Units ha emés un avís global d'"aeronavegabilitat contínua" en el qual dona llum verda als models 737 i 738 MAX de Boeing per a continuar volant encara que planteja al fabricant estatunidenc una sèrie de modificacions per a implementar abans del pròxim mes d'abril.

Caiguda en borsa

Boeing ha cedit més d'un 6,7% en la Borsa de Nova York en les primeres hores de cotització del fabricant aeronàutic estatunidenc, arrossegat per la decisió d'una vintena d'aerolínies de suspendre de manera temporal els vols amb els avions del model 737 MAX. Els títols de Boeing van caure dilluns un 5,4% i van deixar-se més de 10.000 milions de dòlars (8.872 milions d'euros) en un sol dia, quan encara es desconeixen les causes que van provocar els dos accidents mortals.

L'avió que més ràpid s'ha venut

El 737 MAX és l'avió que més ràpid s'ha venut en la història de Boeing i fins hui 92 clients de tot el món han fet més de 4.300 comandes de les seues diferents versions (MAX 8, MAX 9 i MAX 10).

També et pot interessar

stats