La UE signa els tractats que regularan la relació amb el Regne Unit

La signatura arriba després que totes dues parts aconseguiren la Nit de Nadal un acord 'in extremis' sobre els seus vincles després del Brexit.

Imatge d'arxiu d'una manifestant amb una bandera britànica i una de la Unió Europea
Imatge d'arxiu d'una manifestant amb una bandera britànica i una de la Unió Europea

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han signat aquest dimecres els tres tractats que regularan a partir d'aquest divendres la relació entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit.

La signatura arriba després que totes dues parts aconseguiren la Nit de Nadal un acord 'in extremis' sobre els vincles que regiran a partir del Brexit, després d'uns mesos de negociació agònica. Aquest dilluns, els 27 països de la Unió Europea (UE), a través dels seus ambaixadors a Brussel·les, aprovaren l'acord per a la relació futura amb el Regne Unit després del Brexit, pas necessari perquè el pacte aconseguit la Nit de Nadal puga aplicar-se parcialment a partir de l'1 de gener.

I dimecres es rubricaran l'Acord Comercial i de Cooperació entre la UE i la Comunitat Europea de l'Energia Atòmica (Euratom), d'un costat, i el Regne Unit, de l'altre; l'acord sobre procediments de seguretat per a intercanviar i protegir informació classificada entre la UE i el Regne Unit, i l'acord per a la Cooperació per als Usos Segurs i Pacífics de l'Energia Nuclear, entre Euratom i el Regne Unit. Cada acord serà signat en dos exemplars, primer a Brussel·les per Von der Leyen i Michel –excepte el tercer, que només signarà la presidenta de la CE en nom d'Euratom–, i després a Londres pel premier britànic, Boris Johnson.

També et pot interessar