La UE reobrirà fronteres a quinze països però exclou els Estats Units, el Brasil i Rússia

La llista dels viatgers que admetran els 27, pendent de ratificar, inclou la Xina, sempre que alce també el veto, o el Marroc.

L'aeroport de Lanzarote, a les Illes Canàries
L'aeroport de Lanzarote, a les Illes Canàries / Efe.

Els estats de la Unió Europea acordaran possiblement aquest dilluns, i si no el dimarts, la llista de països considerats "segurs", als quals reobriran l'1 de juliol les fronteres exteriors, tancades des de mitjan març per la Covid-19.

La llista inicial, limitada a uns quinze països, preveu obrir les fronteres de l'espai Schengen a la ciutadania d'Austràlia, Algèria, el Canadà, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, l'Uruguai i Ruanda. La Xina estaria també inclosa en el llistat, sempre que el país asiàtic tracte amb reciprocitat els països de la UE i alce el veto en les fronteres als seus nacionals.

Els criteris per a permetre l'entrada a ciutadans d'aquests països es basen en el fet que el nombre de contagis dels últims quinze dies siga similar o inferior als d'Europa, que tinguen prou capacitat de fer tests o que siga eficient el seguiment dels contactes dels positius.

Entre la llista que es preveu no figurarien els Estats Units, que s'ha convertit en el país més afectat, amb més de 2,5 milions de contagiats i més de 125.000 morts, ni tampoc Rússia. A més, es quedarien fora tots els països d'Amèrica llatina, excepte l'Uruguai, considerada actualment per l'Organització Mundial de la Salut l'epicentre mundial de la pandèmia (acumula el 25% dels casos a tot el món) i on la corba de contagis continua sent ascendent.

La ministra d'Afers Estrangers espanyola, Arancha González Laya, ha assegurat aquest dilluns que no té coneixement que els Estats Units haja pressionat perquè la Unió Europea els òbriga les fronteres ni que cap país europeu haja manifestat l'interés o la necessitat de l'obertura. A més, la cap de la diplomàcia ha precisat que la llista es revisarà contínuament per a ampliar-la de manera gradual a altres països que vagen controlant l'epidèmia, però també per a fer marxa arrere si s'aprecia un augment dels contagis en un determinat estat.

També et pot interessar

stats