La UE i el Regne Unit treballen per a firmar un acord post-Brexit en qüestió d’hores

L'acord condicionarà la relació comercial des de l’1 de gener de 2021.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i el cap del govern del Regne Unit, Boris Johnson
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i el cap del govern del Regne Unit, Boris Johnson / Efe

La Unió Europea i Regne Unit han apropat postures i podrien tancar en hores un acord comercial per a la seua futura relació després del Brexit. Laura Kuensseberg, editora política de la BBC, el mitjà públic britànic, ha explicat que sembla “molt probable” que les dues parts estigueren “dirigint-se” a un acord.

Al llarg de la vesprada, alguns mitjans britànics han anunciat que David Frost i Michel Barnier, responsables per les negociacions del Brexit i de la Unió Europea respectivament, han acabat de redactar l’acord, però que encara no hi ha una confirmació oficial. Ara, el document hauria d’arribar, d’una banda, a Boris Johnson, primer ministre britànic; i, d’altra, a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

L'acord té un caràcter històric, perquè no només condicionarà la relació entre la Unió Europea i Regne Unit per a l’1 de gener de 2021, sinó per als pròxims anys o dècades. Aquest dimecres és un dia clau, encara que l’anunci oficial i la confirmació de Downing Street podria produir-se finalment demà.

Cal recordar que l’1 de gener de 2021 era la dada màxima per a culminar les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea, ja que el període transitori s’havia marcat fins al 31 de desembre. Els punts de bloqueig més importants durant aquest temps han sigut els drets de pesca, la igualtat de condicions en les normes d’ajudes públiques i competència, i la governança de l’acord que regirà les relacions de la Unió Europea amb el que ha sigut el seu soci durant 47 anys.

També et pot interessar

stats