La UE i el Regne Unit tanquen un acord per al Brexit

El text se sotmetrà a votació al Parlament britànic aquest dissabte.

Portada: Un anunci del govern britànic al metro de Londres informa de la imminència del brexit

La Unió Europea i el Regne Unit han firmat un acord "just" i "equilibrat" per al Brexit, segons ha anunciat a través del seu compte de Twitter el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. En una carta adjunta al missatge, informa d'una solució pactada per a Irlanda del Nord, l'entrebanc més gran de les negociacions, i recomana el Consell d'Europa acceptar-la.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha confirmat l'acord a través de la mateixa xarxa social, on ha informat d’un "nou i gran" pacte perquè el Regne Unit abandone la Unió Europea i els tractats comunitaris. 

El cap del govern conservador ha explicat que el pas següent serà aprovar l’acord en una sessió extraordinària el pròxim dissabte al Parlament britànic. En aquests moments Johnson no compta amb el suport del Partit Unionista Democràtic d’Irlanda del Nord, ja que hores abans que trascendira el pacte ha manifestat el rebuig al projecte que el primer ministre britànic havia presentat a les autoritats comunitàries. Segons el calendari previst, l’eixida de la UE hauria de produir-se a tot estirar el 31 d’octubre.

Tractat de "lliure comerç"

El negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, ha especificat que el text acordat estipula un tractat de "lliure comerç" i que a partir d'aquest marc ambiciona una relació econòmica "sense aranzels ni quotes" entre les parts. El document és una declaració d'intencions no vinculant, que deixa oberts els detalls a expenses de noves negociacions en els pròxims mesos.

Espanya, preparada per al Brexit

La ministra d'Indústria i Turisme en funcions, Reyes Maroto, ha assegurat que Espanya disposa dels instruments necessaris i està preparada per a afrontar el Brexit.

La principal preocupació que suposa el Brexit és la incertesa sobre la possibilitat de continuar rebent el mateix nombre de turistes britànics que estaven venint fins ara, fet que Maroto ha assegurat que no afectarà ni es notarà al conjunt de l'Estat. Tampoc hi tindran excessius problemes els britànics que ja resideixen a Espanya.

La ministra ha subratllat que el Reial decret del març passat "dona eines perquè el turista britànic puga continuar venint sense visat, amb una sanitat que demanda, amb la seua mascota o amb el permís de conduir i el puga utilitzar".

També et pot interessar

stats