La UE i el Regne Unit pacten la relació després del Brexit sense mencionar Gibraltar

La Comissió Europea diu que els estats membres encara han d'abordar aquesta qüestió.

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, a Brussel·les
La primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, a Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que els negociadors de la Unió Europea (UE) i del Regne Unit han pactat un esborrany amb la declaració política sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les després del Brexit.

En un missatge publicat en el seu perfil de Twitter, ha informat de l'enviament als 27 de l'esborrany del document que definirà la futura relació entre la UE i el Regne Unit. El text encara ha de rebre el suport dels caps d'Estat i de govern de la UE en la cimera que tindrà lloc el pròxim diumenge 25.

Alguns països han expressat les seues reserves respecte del document pel que fa a alguns aspectes com ara Gibraltar o la pesca. Espanya vol més garanties jurídiques per assegurar-se que tindrà l'última paraula en qualsevol futur acord amb Gibraltar, i considera que l'acord a què han arribat la Unió Europea i el Regne Unit no dona certeses suficients sobre aquesta qüestió.

Segons advertien les persones que han pogut tindre accés al document, no hi ha mencions a Gibraltar en cap de les 26 pàgines del text. Respecte de Gibraltar, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reiterat diverses vegades que si aquest document es manté en els termes actuals, Espanya utilitzarà el seu dret a vet.

En una roda de premsa, la portaveu en cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha assegurat que la qüestió de Gibraltar encara "ha de ser abordada" pels estats membres de la UE.

També et pot interessar

stats