La UE i el Mercosur acorden un espai de lliure comerç de 800 milions de persones

Sectors productius europeus, sobretot agraris i de la ramaderia, tenen dubtes sobre l'acord comercial.

La UE i el Mercosur acorden un espai de lliure comerç de 800 milions de persones

La Unió Europea i el Mercosur llatinoamericà han arribat a un acord comercial que eliminarà aranzels i afavorirà l’intercanvi de béns en un mercat de vora 800 milions de persones. L’acord l'han firmat a Brussel·les i ha sigut molt celebrat a Osaka, en la cimera del G20.

El president de la Comissió Europea i tots els mandataris dels països implicats en l’acord comercial estaven a Osaka, on s’ha celebrat la cimera del G20. Tots junts, han celebrat que s'haja arribat a un acord que es negociava des de feia vint anys. Jean Claude Juncker ha destacat que s’envia al món un senyal potent del suport al comerç basat en normes.

El Mercosur el componen l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai. Un mercat de 260 milions de persones. La Unió Europea aporta més de 500 milions de consumidors i consumidores al nou espai de lliure comerç.

La supressió d’impostos fronterers serà progressiva. El president del Brasil, Jair Bolsonaro, que ha celebrat la firma de l’acord a Osaka, juntament amb l’argentí Mauricio Macri, ha pronosticat que hi haurà un efecte dòmino en l’ampliació de l’espai de lliure comerç. La comissària europea de Comerç diu que estem davant de l’acord de lliure comerç més important que mai s'ha firmat.

Però no tot són aplaudiments. A Europa, centenars d’organitzacions socials, una setantena d’eurodiputats i diverses agrupacions agràries han expressat els seus temors. Els agricultors europeus, amb els espanyols i els francesos al capdavant, han expressat la seua inquietud davant les noves condicions per a les importacions de productes com ara de bestiar boví, pollastre, arròs i cítrics.

Per a Europa, els avantatges estaran en les exportacions dels sectors automobilístic, químic i farmacèutic. Estimen que les empreses europees estalviaran vora 4.000 milions d’euros en aranzels.

Més enllà de l’acord, els intercanvis comercials ja eren importants. Els països del Mercosur van vendre a la Unió Europea productes per més de 42.000 milions d’euros, i Europa va exportar a l’àrea del Mercosur 45.000 milions d’euros.

La nova relació entre la Unió Europea i el Mercosur suposa una aposta pel multilateralisme i contrasta amb la política proteccionista i les guerres comercials dels Estats Units de Donald Trump. Un Donald Trump que ha Osaka s'ha afluixat.

"Hem tingut una reunió excel·lent i continuarem negociant", ha afirmat Trump, que la passada matinada s’ha reunit amb el xinés Xi Jinping. Els dos han decidit donar-se un temps per a negociar. Així que, de moment, no hi haurà més imposicions mútues d’aranzels. Trump també ha acceptat cessions en la guerra particular contra Huawei. Es permetrà la venda de materials nord-americans al gegant tecnològic xinés.

La cimera del G20 a Osaka s’ha tancat amb una declaració de suport al lliure comerç i l’afavoriment del creixement econòmic.

També et pot interessar

stats