La UE bloqueja a Itàlia 29 milions de vacunes d'AstraZeneca amagades que anaven al Regne Unit

La Comissió Europea es dotarà de majors poders per a impedir l'exportació de vacunes a països que no exporten o que no les necessiten.

La UE bloqueja a Itàlia 29 milions de vacunes d'AstraZeneca amagades que anaven al Regne Unit / À Punt NTC

Un total de 29 milions de dosis de la vacuna d'AstraZeneca estan bloquejades a la planta de la farmacèutica Catalent a Anagni, prop de Roma, de les quals una part havia de ser enviada al Regne Unit, segons ha descobert una investigació de la Unió Europea.

El diari italià La Stampa precisa que es tracta d'una quantitat per la qual estarien competint Brussel·les i Londres, ja que per a la UE es tracta d'un subministrament equivalent al doble de les dosis rebudes fins ara de l'empresa anglosueca (16,6 milions). Mentrestant, per als britànics, aquesta quantitat de vacunes és imprescindible per a garantir la segona dosi a quasi quinze milions de ciutadans.

Al mateix temps, la Comissió Europea es dotarà aquest dimecres de majors poders per a poder bloquejar l'exportació de vacunes de Covid-19, segons publica El País. Brussel·les, que fins ara només podia emprar aquest recurs en cas d'incompliment de contracte, vetarà l'eixida de vacunes a països que no exporten o que no les necessiten.

Vacunes d'AstraZeneca
Vacunes d'AstraZeneca / Marcelo del Pozo (Reuters)

Investigació

El bloqueig d'aquesta impressionant xifra de vacunes s'ha descobert gràcies a la visita del comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, a la planta de Leiden, als Països Baixos, gestionada per Halix. Aquesta és una de les dues plantes que utilitza l'empresa farmacèutica per a produir el medicament a la UE. L'altra està a Seneffe, Bèlgica.

El problema és que la planta d'Halix no ha obtingut encara l'autorització de l'Agència Europea del Medicament, per la qual cosa sense el seu vistiplau, les dosis no es poden ser entregades als països de la UE. Això no és aplicable al Regne Unit que, de fet, en els últims mesos de l'any passat hauria importat les vacunes produïdes a la fàbrica holandesa.

Davant de la falta d'una resposta concreta a les preguntes de Breton sobre què es feia amb les dosis que es produïen en aquesta fàbrica, es van iniciar les investigacions que van portar a la planta italiana. "Va ser en aquest moment que el comissari francés va començar a sospitar i immediatament va informar de la situació les autoritats italianes, que van fer inspeccions a la planta de Catalent a Anagni, utilitzada per AstraZeneca per a l'ompliment i acabament de cada vacuna", explica el rotatiu.

El primer informe enviat a Brussel·les diu que als frigorífics dels magatzems d'aquesta localitat italiana hi ha 29 milions de dosis de la vacuna i fonts de la UE han explicat que probablement no totes les va produir Halix, però estan preparades per a ser injectades i la farmacèutica pretenia enviar-les al Regne Unit i no als països de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats