La UE aprova ajornar el Brexit fins el 31 de gener de 2020

Brussel·les dona marge al Regne Unit perquè convoque eleccions avançades.

El responsable de l'equip negociador de la Comissió Europea per al Brexit, Michel Barnier, arriba a la reunió d'aquest dilluns
El responsable de l'equip negociador de la Comissió Europea per al Brexit, Michel Barnier, arriba a la reunió d'aquest dilluns / Yves Herman (Reuters)

Els països que continuaran formant part de la Unió Europea després del Brexit han acceptat aquest dilluns prorrogar fins el 31 de gener de 2020 l'eixida del Regne Unit, tal com havia sol·licitat el primer ministre, Boris Johnson. 

Els representants dels vint-i-set han pres la decisió en una reunió aquest dilluns, després que el divendres no aconseguiren acordar de forma unànime la duració de la nova pròrroga. "Els Vint-i-set han acordat que acceptaran la petició del Regne Unit per a una extensió flexible fins el 31 de gener de 2020", ha escrit el president del Consell Europeu, Donal Tusk, en Twitter. 

Ha explicat que l'extensió és "fexible", de manera que el Regne Unit podrà quedar fora de la UE el primer dia del mes posterior en què el Parlament britànic ratifique l'acord d'eixida. En tot cas, perquè siga efectiu, l'Eurocambra també ha d'aprovar-ho.

D'aquesta manera, Brussel·les deixa marge al país britànic per a celebrar eleccions avançades (la legislatura acaba el 2022) i fixar la postura de la Cambra dels Comuns per al divorci. 

Aquest dilluns, el Parlament vota sobre la proposta de Johnson de convocar el 12 de desembre els comicis. Necessita una majoria de dos terços i, per tant, és imprescindible el vistiplau de les forces de l'oposició. La proposta dels partits en l'oposició, els liberaldemòcrates (Libdem) i el Partit Nacionalista Escocés, és avançar els comicis al 9 de desembre, tres dies abans de la data proposada per Johnson, una setmana clau en el procés del Brexit.

També et pot interessar

stats