La UE analitza les afeccions al sector agrícola dels aranzels dels EUA per les ajudes a Airbus

Planas demana a Brussel·les "fermesa" per a frenar la reacció de Trump, que afecta productes valencians com els cítrics, l'oli o el vi.

El ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, aquest dilluns en la reunió del Consell d'Agricultura, a Luxemburg
El ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, aquest dilluns en la reunió del Consell d'Agricultura, a Luxemburg / Julien Warnand

Els ministres d'Agricultura de la Unió Europea discuteixen aquest dilluns a Luxemburg l'impacte sobre el sector europeu dels aranzels que els Estats Units podrà imposar a les importacions d'Espanya, França, Alemanya i Regne Unit a partir del 18 d'octubre, una mesura avalada per l'Organització Mundial del Comerç (OMC) per les ajudes il·legals a Airbus. 

L'assumpte ha sigut inclòs en l'agenda dels ministres a petició d'"un grup de països entre els quals es troba Espanya", segons fonts europees, que recorden que la Comissió Europea ja està avaluant el possible impacte de les mesures anunciades per l'administració de Donald Trump, "especialment en el sector agrícola".  

La Unió Europea lamenta que els Estats Units tinga decidit imposar aquests aranzels amb el permís de l'OMC, perquè complica les negociacions entre Washington i Brussel·les en matèria comercial i per l'impacte que puga tindre en les empreses, agricultors i consumidors europeus.

El ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha viatjat a Brussel·les per a reunir-se amb els comissaris d'Agricultura, Phil Hogan, i de Comerç, Cecilia Malmström, amb l'objectiu d'analitzar la situació i reclamar mesures de suport per al sector agroalimentari espanyol. 

Espanya demana que s'activen diversos suports

Espanya reclama que s'activen diversos suports, especialment l'emmagatzematge privat de l'oli d'oliva, que suposa el finançament europeu dels costos de magatzematge i financers, l'OCM de mercats agraris i altres accions de promoció per a buscar nous mercats. Entre els sectors més afectats a la Comunitat Valenciana destaquen el vi, els cítrics, les olives i l'oli i les clòtxines valencianes. Al conjunt de l'Estat, a més d'aquests productes, cal sumar el porcí i el formatge.

També et pot interessar

stats