La UE adverteix que el pressupostos espanyols incompleixen l'ajust exigit

La Comissió Europea assenyala que els comptes de l'estat impediran que el dèficit baixe de la barrera del 3% del PIB establit.

La UE adverteix que el pressupostos espanyols incompleixen l'ajust exigit
La UE adverteix que el pressupostos espanyols incompleixen l'ajust exigit

La Comissió Europea (CE) adverteix que l'esborrany de pressupostos generals per al 2019 remés pel Govern d'Espanya està en risc d'incomplir les normes europees de disciplina fiscal per desviar-se "significativament" de l'ajust exigit i no complir les normes de reducció del deute.

L'executiu europeu afegeix en un comunicat que està previst que el dèficit espanyol baixe de la barrera del 3 % del PIB, considerat excessiu, l'any que ve. I que això suposarà que Espanya eixirà del braç correctiu del procés per dèficit excessiu i passarà a estar en el costat preventiu d'aquest procediment de vigilància comunitària.

El govern espanyol ha reaccionat amb un comunicat del Ministeri d'Economia, que minimitza l'impacte de l'alerta de Brussel·les. El document defensa les xifres del pla pressupostari i explica la diferència del càlcul en el fet que la Comissió Europea no ha pres en consideració mesures previstes, però encara pendents de legislar. 

El comunicat assegura que la nota d'advertència de la comissió considera normals aquestes divergències en la fase inicial de revisió dels comptes, una posició que comparteix Podem, el soci prioritari de l'executiu socialista. 

PP i Ciutadans reclamen eleccions anticipades

Per contra, el líder del PP, Pablo Casado, considera que l'alerta de la CE és molt greu i no deixa més eixida al govern que convocar eleccions. Entén que l'esborrany de pressupostos inclou unes previsions d'ingressos i gastos “irreals i irresponsables”, que amenacen d'incomplir les normes de disciplina fiscal.

També demana eleccions el portaveu econòmic de Ciutadans, Toni Roldán. Creu que la Comissió Europea ha donat “l'última bufetada al sanchisme” i a Pablo Iglesias, perquè els ingressos estan unflats i la despesa és “excessiva”.

Roldán qualifica el pla pressupostari del govern espanyol com una “amenaça” per a l'estabilitat econòmica i destaca que l'avís de Brussel·les arriba just el dia en què l'OCDE ha rebaixat la previsió de creixement a l'estat, tant en 2018 (2,6%) com en 2019 (2,2%). 

També et pot interessar

stats