La UE adverteix el govern britànic que la seua proposta de Brexit és "inacceptable" i "no funcionarà"

Els 27 eleven la pressió sobre Theresa May en el final de les negociacions per a l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

La primera ministra britànica, Theresa May, s'incorpora a la foto de família en la cimera de Salzburg
La primera ministra britànica, Theresa May, s'incorpora a la foto de família en la cimera de Salzburg / Leonhard Foeger (Reuters)

El pla de la primera ministra britànica per al Brexit "no funcionarà", segons Donald Tusk, el president del Consell Europeu. Tusk s'ha mostrat així de contundent en la roda de premsa posterior a la cimera informal que s'ha celebrat a Salzburg (Àustria). Es referia, concretament, a la proposta britànica sobre les relacions econòmiques futures amb la Unió Europea. 

En termes similars s'ha manifestat el president francés, Emmanuel Macron, que ha qualificat d’"inacceptable" el pla de Theresa May. "Aquells que diuen que abandonar la Unió Europea serà fàcil són uns mentiders", ha rematat Macron. 

Hi ha quatre obstacles principals en les negociacions: les fronteres amb Irlanda, el mercat interior, la llibertat de circulació i la jurisprudència del Tribunal Europeu en el període de transició. Tots aquests entrebancs han de ser resolts durant el mes d'octubre i només hi haurà una cimera extraordinària en novembre per a "legalitzar" i "formalitzar" l'acord de divorci amb el Regne Unit si, finalment, s'aconsegueix l’acord, ha aclarit Donald Tusk.

"Ha arribat l'hora de la veritat", ha dit en la mateixa línia el president espanyol, Pedro Sánchez. "Estem a només uns metres de la meta i cal continuar treballant perquè l’acord siga possible", ha afegit. Octubre també és la data fixada per a un acord paral·lel entre Espanya i el Regne Unit sobre Gibraltar, que hauria d'incloure qüestions de cooperació policial i judicial, medi ambient, fiscalitat i desenvolupament econòmic del Camp de Gibraltar.

A més del Brexit, en la cimera de Salzburg s'ha acordat reforçar les competències de la fiscalia europea en la lluita contra el terrorisme i la tracta d’éssers humans. També el reforçament de la vigilància a les fronteres, amb 10.000 efectius més al 2020. 

També et pot interessar

stats