Ucraïna denuncia que Rússia està creant camps de concentració en les zones ocupades

Els EUA asseguren que Ucraïna pot guanyar la guerra amb més armament i anuncia el retorn del seu personal diplomàtic al país

El president ucraïnés (centre) acompanyat dels secretaris de Defensa (esquerra) i d'Estat (dreta) dels EUA a Kíiv
El president ucraïnés (centre) acompanyat dels secretaris de Defensa (esquerra) i d'Estat (dreta) dels EUA a Kíiv / Presidència d'Ucraïna (Reuters)

L'Exèrcit rus ha reconvertit en un camp de concentració la planta industrial de Vovchansk, a l'est d'Ucraïna. A les instal·lacions les persones són sotmeses a tortures, obligades a cooperar, i a unir-se a les forces invasores. Mètodes similars es podrien estar emprant per a forçar la incorporació a les tropes russes de residents locals d'Izíum, una ciutat en les proximitats del Donbass que Rússia ocupa des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer.

L'acusació l'ha feta Oleh Syniehubov, el cap l'administració militar de Khàrkiv, la segona ciutat del país i capital de la regió del mateix nom, que és objecte en aquests últims dies de forts bombardejos per part de les tropes russes en l'intent d'arribar a les regions prorusses de Donetsk i Lugansk. Anteriorment, el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, havia denunciat que les forces russes retenen en els territoris que ocupen i controlen ciutadans ucraïnesos en anomenats camps de filtració, des d'on són enviats a Sibèria i a l'extrem orient de Rússia.

La incertesa sobre el final de la guerra continua quan es compleixen dos mesos i un dia des de l'inici de la invasió. Rússia ha tornat a llançar míssils i atacs aeris contra la planta d'Azovstal, l'últim refugi dels soldats ucraïnesos que resisteixen amb centenars de civils la pressa de la ciutat portuària de Mariúpol per les tropes russes. L'alcalde ha xifrat en més de 20.000 els residents que han mort durant la invasió. Les Nacions Unides han demanat una treva immediata a la ciutat per evacuar els ciutadans que hi continuen atrapats.

Edificis danyats pels bombardejos russos a Mariúpol
Edificis danyats pels bombardejos russos a Mariúpol / Azov (Reuters)

Els EUA retorna el personal diplomàtic a Ucraïna

Mentrestant, els Estats Units preparen la recuperació imminent de l'activitat de les ambaixades a Ucraïna. El personal diplomàtic retornarà al país aquesta setmana. Començaran a treballar a Lviv, la gran ciutat de l'oest, a penes castigada pels bombardejos russos, i reobriran, al més prompte possible, l'ambaixada a Kíiv.

La notícia s'ha conegut durant la vista oficial a la capital d'Ucraïna d'una delegació del màxim nivell dels EUA, en l'esglaó immediatament inferior al presidencial, el secretari d'Estat Antony Blinken i el de Defensa Lloyd Austin. Els representants nord-americans han anunciat el nomenament de la nova ambaixador per al país, Bridget Brink, i han compromés 713 milions de dòlars addicionals en ajuda militar. Una part per a Ucraïna i l'altra per a rearmar una dotzena de països de la regió que han perdut capacitat de defensa amb les entregues de material al govern de Kíiv.

"Creiem que Ucraïna pot guanyar si rep el suport que necessita"

"El primer pas per a guanyar és creure que pots guanyar i nosaltres creiem que Ucraïna pot guanyar si rep el suport que necessita (...) La postura d'Ucraïna és que volen guanyar, la nostra postura és que volem ajudar-los", ha dit el secretari de Defensa dels EUA després de reunir-se amb el president ucraïnés Volodímir Zelenski, que ha negociat l'enviament d'armament pesant al país.

Per la seua part, Blinken ha afirmat que Rússia ha fracassat en els seus objectius militars i en l'intent d'arravassar la sobirania i la independència als ucraïnesos. Segons ha explicat, l'estratègia occidental a curt termini consisteix en "un suport massiu a Ucraïna i una pressió massiva sobre Rússia".

També et pot interessar

stats