Ucraïna atribueix a Rússia més de 27.200 agressions i crims de guerra

L’ONU qualifica de “missió suïcida” l’atac a la central nuclear de Zaporíjia

Un home passa per davant una fàbrica desfeta després de l’impacte d’un coet a la ciutat de Merefa, a Khàrkiv
Un home passa per davant d'una fàbrica desfeta després de l’impacte d’un coet a la ciutat de Merefa, a Khàrkiv / Sergei Kozlov

Més de 27.000 crims de guerra. És la xifra que la Fiscalia General d’Ucraïna atribueix a Rússia, des que va començar la invasió del territori ucraïnés.

Segons aquesta institució, de les 27.203 agressions i crims de guerra comesos per les tropes russes en territori ucraïnés, 26.190 delictes es relacionen amb violacions a les lleis i usos de la guerra, 73 amb la planificació, preparació o inici i desenvolupament d'agressions durant la guerra, mentre que 28 més són considerats propaganda de guerra no ajustada als convenis internacionals.

Així mateix, la Fiscalia també ha comptabilitzat 912 delictes de diversa índole, encara per catalogar, atribuïts també a les tropes russes. A més, i sempre atenent el balanç de la Fiscalia General d’Ucraïna, es van registrar 12.724 delictes contra la seguretat nacional, la major part contra la usurpació de la integritat territorial i la inviolabilitat d'Ucraïna.

La Fiscalia ucraïnesa han obert també 1.451 processos penals per delictes contra xiquets des que va començar la invasió russa a gran escala.

Diversos organismes internacionals, entre ells l'Organització de les Nacions Unides, han iniciat investigacions en territori ucraïnés per a documentar els suposats crims de guerra comesos per les tropes russes.

Moren més de setanta esportistes professionals

El de la Fiscalia General d’Ucraïna no és l’únic balanç tràgic que s’ha presentat sobre la guerra d’Ucraïna. L’ONG Sports Angels, que recompta els esportistes professionals que han mort arran de la invasió iniciada al febrer, xifra en 77 els atletes de diferents disciplines que han faltat des que va començar el conflicte.

Entre les víctimes, està l'especialista en kick boxing, Mikola Zabavtxuk; el jugador de la lliga de rugbi Maksim Sxvets, o el campió local en competicions de strongman Vasil Paveliev. En aquesta tràgica llista figuren també el nadador Volodímir Ulianitski; l'entrenador de waterpolo Vitali Lisun; la gimnasta esportiva Daria Kurdel i el jugador de futbol Serhí Balantxuk.

Dos vaixells de cereals, preparats per a partir

Pel que fa a l’exportació de gra, dos vaixells més estan preparats per a partir d’Ucraïna aquest dilluns. Segons va explicar el portaveu de l'administració militar regional d'Odessa, un dels vaixells porta una càrrega d'11.000 tones de soja i anirà cap a Itàlia. El MV Arizona viatjarà amb 48,4 tones de dacsa fins a un port de Turquia.

“Missió suïcida” l’atac a la central de Zaporíjia

D’altra banda, i pel que fa a l’atac de fa un parell de dies a la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa i la tercera del món, que va ser el blanc dels tirs, el secretari general de l’ONU, António Guterres, ha advertit en les últimes hores que l’atac a una planta nuclear és “una missió suïcida”.

"En aquest moment, amb l’amenaça nuclear de nou present, hem de demanar als països amb armes nuclears que es comprometen a no usar-les. Si no és així, això suposaria la destrucció del planeta", segons apuntava Guterres.  

També et pot interessar

stats