Ucraïna assegura haver danyat greument el vaixell insígnia de la marina russa al mar Negre

Les autoritats de Mariúpol denuncien la troballa de crematoris mòbils russos per a ocultar proves sobre els assassinats de civils

El Moskva, en una imatge d'arxiu
El Moskva, en una imatge d'arxiu / Alexey Pavlishak (Reuters)

La guerra fa cinquanta dies a Ucraïna amb avanços de les tropes russes al front sud, més pressió a l'est i una possible victòria, de gran impacte, de l'exèrcit local. El comandament militar ucraïnés assegura haver causat greus danys al Moskva, el vaixell insígnia de la flota russa del mar Negre. Rússia ha informat de l'evacuació de la tripulació de l'embarcació, que atribueix a un incendi, però no ha confirmat l'impacte de míssils Neptune que ha fet pública la part ucraïnesa.

El Moskva no és una embarcació qualsevol, sinó una de les joies de la marina russa amb què el Kremlin volia assegurar el control de les ciutats portuàries d'Ucraïna. Si se'n confirma la destrucció, es tractaria del vaixell de guerra més gran perdut en combat en els últims setanta anys.

Alliberen diverses poblacions del sud

Les forces aèries ucraïneses han informat de l'alliberament de diverses poblacions del sud amb la intervenció dels seus paracaigudistes i tropes d'assalt de Lviv (oest del país), segons el portal ucraïnés Ukrinform, que es remet a un missatge de la Brigada d'Assalt 80, a través del seu compte en Facebook, en què no es donen més detalls de l'operació.

En un anterior comunicat de l'Estat Major ucraïnés, s'estimava que des de l'inici de la invasió, el 24 de febrer, l'exèrcit rus ha registrat ja quasi 20.000 baixes, incloent-hi soldats morts, ferits o presoners.

Crematoris a Mariúpol per a ocultar l'assassinat de civils

Les celebracions per aquestes presumptes victòries conviuen amb els laments per la situació de Mariúpol, on el Ministeri de Defensa de Rússia ha informat de la rendició, no confirmada, d'un miler de soldats de les tropes locals. El govern ucraïnés ha denunciat un "genocidi" a la ciutat portuària, en què estimen que han mort entre 20.000 i 22.000 persones. Les autoritats asseguren haver detectat més de tretze crematoris mòbils russos per a no deixar rastre dels cossos de civils morts. 120.000 ciutadans continuen resistint a l'urbs després de mes i mig de setge de les tropes russes.

En un nou videomissatge a la població, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha anunciat la visita del fiscal en cap del Tribunal Penal Internacional, Karim Khan, a Butxa, on s'ha reportat la mort de 400 civils pels presumptes crims de guerra. Els líders de Polònia, Lituània, Letònia i Estònia han denunciat la brutalitat de l'ofensiva militar russa –després de visitar localitats com Irpín i Borodianka– amb Zelenski, que insisteix a reclamar la Unió Europea l'embargament petrolier a Rússia per a deixar de "finançar la maquinària militar".

Trump també parla de "genocidi" a Ucraïna

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, s'ha sumat a les veus que parlen de "genocidi", encara que dins d'un relat crític contra la gestió de Joe Biden, en un programa de televisió de la seua cadena favorita, la conservadora Fox News. Assegura Trump que amb ell al poder la guerra no hauria passat i creu que ni els Estats Units ni l'OTAN s'haurien d'haver "mantingut al marge" del conflicte.

Mentrestant, Ucraïna es prepara per a l'atac final a la regió de Donetsk i la ciutat de Khàrkiv. En aquesta última, la segona urbs més gran d'Ucraïna, han augmentat els bombardejos les últimes hores. La capital Kíiv també podria tornar a estar en perill, ja que el Kremlin l'ha amenaçada de bombardejar-la si l'exèrcit ucraïnés ataca territori rus, com suposadament ha passat en algun incident aïllat.

Rússia sanciona congressistes dels EUA i el Canadà

La Unió Europea i els Estats Units han autoritzat nous enviaments d'armament a Ucraïna per 500 milions d'euros i 800 milions de dòlars respectivament. En paral·lel, Rússia ha activat sancions contra 398 congressistes dels EUA i 87 senadors del Canadà i ha advertit els països que hi ha més persones objectives a castigar en la seua llista.

També et pot interessar

stats