Turquia ordena detindre 133 militars pel colp d'estat de 2016

La Fiscalia els relaciona amb Fethullah Gülen, el clergue islamista exiliat a qui culpa de la sublevació.

El president de Turquia, Tayip Erdogan, en una imatge recent
El president de Turquia, Tayip Erdogan, en una imatge recent / Bernadett Szabo (Reuters)

La Fiscalia d'Izmir, a l'oest de Turquia, ha ordenat la detenció de 133 oficials de l'exèrcit per la seua presumpta relació amb l'intent de colp d'estat de juliol de 2016. Entre els sospitosos es troben tres coronels, cinc capitans i 12 tinents, segons avança el diari Hürriyet.

Almenys 82 dels sospitosos eren oficials en actiu, mentre que la resta van ser suspesos prèviament per a ser investigats.

Les autoritats sospiten que tenen vincles amb la confraria del clergue islamista Fethullah Gülen, exiliat als Estats Units, i a qui Ankara atribueix l'autoria del colp encara que ell ho nega.

Dijous passat 177 funcionaris més van ser detinguts per suposats vincles amb l'organització de Gülen. 18.000 membres del funcionariat més van ser despatxats al juliol de 2018 sota la mateixa acusació.

La confraria de Gülen és un moviment islàmic turc que ha aconseguit durant dècades situar alguns dels seus membres en alts càrrecs de l'administració pública, la policia, la judicatura i les forces armades de Turquia. El moviment va ser un fidel aliat del Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) que governa Turquia des de 2002, i del president del país Tayyip Erdogan, fins que les parts es van enfrontar en una dura lluita pel poder a partir de 2013.

Des de l'estiu de 2016, més de 130.000 funcionaris turcs han sigut destituïts, mentre que unes 50.000 persones acusades de vincles amb Gülen estan en presó preventiva.

També et pot interessar

stats