Turquia lluita contra el foc: més de cent incendis en sis dies i almenys huit morts

Els bombers tracten d'extingir els huit focus que queden encara actius amb ajuda de la UE i Espanya hi enviarà tres avions

Imatge de portada: Un enorme incendi forestal s'origina a la ciutat turística de Bodrum / Kenan Gurbuz (Reuters)

L'onada d'incendis que des de fa sis dies devora el sud i l'oest de Turquia continua posant en escac el país. Les autoritats intensifiquen els esforços per a acabar amb els huit focus actius que queden encara dels més de cent, alimentats pel vent i les altes temperatures, que s'han declarat en els últims dies. Quasi tots en zones turístiques ubicades en la costa mediterrània. El balanç de víctimes mortals s'eleva ja almenys a huit, mentre que el govern calcula encara l'abast dels danys materials i s'ha hagut d'evacuar milers de persones.  

"Dels 125 incendis declarats entre el 28 de juliol i l'1 d'agost, 117 ja s'han extingit per complet o estan sota control; i huit focs continuen ara com ara. Encara estem valorant els danys causats", ha resumit el ministre turc d'Agricultura i Boscos, Bekir Pakdemirli, en declaracions a l'agència Anadolu.

Davant la tragèdia, el govern espanyol ha anunciat aquest dilluns que enviarà a través de la Unió Europea (UE) dos hidroavions i un avió de Transport a Turquia per a ajudar en les tasques d'extinció dels focs. El Ministeri d'Exteriors, Unió Europea i Cooperació ha destacat en un comunicat que en aquests mitjans viatjaran 27 militars, entre ells cinc membres de la Unitat Militar d'Emergència (UME), per a realitzar labors d'enllaç terrestre.

Entre els huit incendis que segueixen actius hi ha l'originat dimecres passat en Manavgat, en la costa mediterrània, a uns 60 quilòmetres a l'est d'Antalya, capital provincial d'aquesta zona turística. Ha sigut el responsable de set de les huit víctimes mortals registrades fins ara. En la mateixa província meridional d'Antalya hi ha un altre focus fora de control, mentre que cinc més estan a la província de Mugla –en la costa del mar Egeu–. El mapa del foc a Turquia es completa amb un últim a Tunceli, a l'Anatòlia central, segons ha informat el ministre Pakdemirli.

En la popular destinació turística de Marmaris, focus d'un dels cinc incendis que arrassen la província de Mugla, s'han hagut d'evacuar diversos llogarets i barris i tallar importants carreteres. La lluita contra les flames continua aquest dilluns amb l'ajuda de cent bombers enviades per l'Azerbaidjan, segons assenyala l'agència Anadolu.

En els últims dies, l'oposició turca ha retret al govern liderat per Recep Tayyip Erdogan la manca d'avions bomber i aquest diumenge Ankara va activar com a resposta el mecanisme per a sol·licitar ajuda a la UE. En una resposta immediata a través de l'organisme RescEU, s'han mobilitzat dos avions bombers del tipus Canadair d'Espanya i un de Croàcia, ha detallat la Comissió Europea en una nota publicada aquest dilluns.

En total, les autoritats de Turquia estan utilitzant 16 avions, 9 aeronaus no tripulades, 45 helicòpters i més de 800 vehicles, amb 4.800 persones desplegades en les labors d'extinció, va detallar el ministre. Les altes temperatures en el Mediterrani oriental, que superen els 40 graus en Antalya i la costa del mar Egeu, dificulten l'extinció dels incendis no sols a Turquia, sinó també a la veïna Grècia i a Itàlia.

També et pot interessar

stats