Turquia enviarà un miler de policies a la frontera perquè Grècia no els torne els refugiats

Atenes ha suspés el dret d'asil en resposta a l'augment de pressió migratòria a la frontera turca.

Militars grecs detenen un grup de refugiats sirians després de creuar la frontera prop de Soufli
Militars grecs detenen un grup de refugiats sirians després de creuar la frontera prop de Soufli / Alexandros Avramidi (Reuters)

Turquia enviarà un miler d'agents d'unitats especials de la policia a la frontera amb Grècia per a evitar devolucions en calent. "Grècia ha intentat retornar a Turquia 4.900 persones. Hem parlat amb l'exèrcit i enviarem mil policies de les forces especials al sistema fronterer, completament equipats, per a impedir les devolucions" ha anunciat el ministre de l'Interior turc, Süleyman Soylu.

Ankara va anunciar divendres passat que deixava via lliure als migrants cap a Europa, després de la mort de 34 militars turcs en un bombardeig del govern sirià a Idlib.

Milers de persones migrants es concentren a la ciutat turca d'Edirne, pròxima amb la frontera amb Grècia, atrets per la falsa idea que la Unió Europea ha obert les fronteres. Grècia acusa Turquia d'alimentar els moviments migratoris comunicant cada dia xifres amb les multituds que suposadament aconsegueixen creuar la frontera.

El ministre Soylu ha informat que des del 28 de febrer 139.070 refugiats han abandonat el país per la frontera terrestre cap a Grècia. En canvi, Atenes desmenteix l'entrada massiva de migrants i assegura que només han evitat el pas 24.000 persones i n'ha detingut 200 que havien entrat en territori grec.

Testimonis de migrants asseguren que la policia turca els anima a creuar la frontera però els impedeix retrocedir quan els llancen gas lacrimogen des del costat grec. Les autoritats turques asseguren que la resposta de la policia grega hauria causat la mort d'almenys una persona.

Acnur acusa Grècia de violar la Convenció de Ginebra

La Unió Europea ha traslladat el seu suport a Grècia i ha instat Turquia a complir la seua part del pacte, pel qual va assumir el control de les migracions de refugiats cap a territori europeu a canvi d'inversions.

Els responsables d'immigració comunitaris insisteixen en el fet que "les entrades il·legals no es toleraran". Tanmateix, eviten pronunciar-se sobre les acusacions contra Grècia després que Atenes haja anunciat que suspendrà el dret a demanar asil a les persones migrants, una decisió que segons l'Agència de les Nacions Unides d'Ajuda al Refugiat (Acnur) contravé la Convenció de Ginebra i l'article 78 del tractat de la UE. Les autoritats europees han manifestat que estan "avaluant legalment la mesura" i lleven credibilitat a les acusacions de Turquia sobre la violència a la frontera grega.

També et pot interessar

stats