Turquia entrega a Espanya noves restes de víctimes del Iak-42

Les autoritats espanyoles rebran un fèmur i 23 flascons amb restes òssies.

L'accident del Iak-42 va ser la pitjor catàstrofe aèria de l'exèrcit espanyol en temps de pau
L'accident del Iak-42 va ser la pitjor catàstrofe aèria de l'exèrcit espanyol en temps de pau / Efe

Les autoritats espanyoles rebran de mans de Turquia un fèmur i 23 flascons amb restes òssies que poden pertànyer a víctimes del Iakovlev-42 i que continuaven en el país sense identificar setze anys després de l'accident que va costar la vida a 62 militars espanyols. El cònsol espanyol a Ankara ha acudit aquest dimecres al lloc del sinistre per a estar present en l'exhumació d'un fèmur. Junt amb les altres restes òssies, l'han traslladat a l'Institut Anatòmic Forense d'Istanbul.

El de hui és un capítol més en el llarg camí per a resoldre les irregularitats que es van cometre amb les identificacions d'almenys trenta de les víctimes quan es va produir l'accident, durant el mandat de Federico Trillo al Ministeri de Defensa. L'Audiència Nacional va condemnar un general metge i dos forenses de l'exèrcit per les males identificacions, mentre que l'exministre no va ser acusat mai.

El general condemnat no va arribar a entrar a la presó perquè va morir, mentre que els dos forenses van ser indultats pel govern espanyol mentre era president Mariano Rajoy. El cas va tornar a l'actualitat judicial el 2018, quan va aparéixer el fèmur ara exhumat i l'Audiència Nacional va iniciar els contactes amb les autoritats turques per tal de poder recuperar les restes.

També et pot interessar