Turquia alerta a Europa que no podrà assumir la nova crisi migratòria de Síria

La incursió síria i russa en l'últim bastió aliat ha desplaçat 80.000 persones en els últims dies.

Foto de portada: Camps de refugiats de Nzip, a la frontera de Turquia amb Síria

Turquia no pot gestionar una nova onada de migrants procedents de Síria. Ho adverteix el president Tayyip Erdogan, qui alerta els països europeus i sobretot Grècia que sentiran l’impacte del nou flux migratori si continua l'escalada bèl·lica al nord-oest de Síria.  

Turquia acull actualment uns 3,7 milions de refugiats sirians, la població de refugiats més gran del món, i tem una altra onada de la província d'Idlib, on habiten vora tres milions de sirians, la meitat d'ells desplaçat d'altres zones del país.

"Si la violència cap a la gent d'Idlib no s'atura, aquest nombre augmentarà encara més. En aquest cas, Turquia no assumirà una càrrega migrant per si mateixa", avisa Erdogan, qui ha amenaçat anteriorment amb "obrir les portes" d'Europa als migrants mentre no reben més suport per a  acollir els refugiats.

En els últims dies les forces sirianes i russes han intensificat els bombardeig d’objectius a la regió, cosa que ha provocat el desplaçament d'almenys 80.000 persones. I la violència continuarà. Idlib és l'últim bastió opositor i el president de Síria, Bashar al-Assad, vol recuperar-lo per a dominar tot el país després d'onze anys de guerra

Una delegació turca té previst reunir-se amb la diplomàcia russa a Moscou aquest dilluns per a negociar l'aturada dels bombardejos russos a Idlib.

Ankara busca suport internacional per al seu pla d'establir campaments per a un milió de sirians a la part del nord-est de Síria, la qual l'exèrcit turc i els rebels sirians li van llevar a la milícia kurda YPG en una incursió transfronterera a l'octubre. L'acció va rebre la condemna entre altres dels Estats Units i els països europeus, que tampoc han donat el vistiplau a la proposta turca d'assentaments.

"Demanem els països europeus que utilitzen la seua energia per a aturar la massacre a Idlib, en lloc de per a arraconar Turquia pels passos legítims que va fer a Síria", va manifestar Erdogan aquest diumenge. En el mateix discurs va reclamar a la UE més recursos per a gestionar la incipient crisi migratòria.

També et pot interessar