Trump trenca l'acord nuclear amb l'Iran i restableix les sancions

El president dels Estats Units s'allunya dels seus aliats històrics i obri un període d'inestabilitat a la regió més convulsa del planeta.

Trump signa el decret que trenca l'acord amb l'Iran
Trump signa el decret que trenca l'acord amb l'Iran / Reuters

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acusat l'Iran de "mentir" a les sis potències mundials que signaren l'acord nuclear l'any 2015. Sense aportar proves, només citant fonts del Servei d''Intel·ligència, Trump ha afirmat que el règim de Teheran manté el programa per a fabricar una bomba atòmica. Amb amb eixe argument ha confirmat que trenca el pacte nuclear i ha anunciat que restableix de manera immediata i "al més alt nivell" les sancions econòmiques.

Trump compleix així les amenaces, i acaba amb un acord que va ser presentat com el principal èxit diplomàtic del seu predecessor, Barack Obama. Una decisió unilateral que distancia els Estats Units dels seus aliats històrics. Les altres cinc potències que van signar el pacte han anunciat que el mantindran.

França, Alemanya i el Regne Unit han coïncidit a assenyalar que "lamenten" la decisió del president dels Estats Units. I la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha afegit que la Unió està decidida a "preservar" l'acord. Israel i l'Aràbia Saudita, en canvi, han mostrat tot el seu suport a Trump.

És una mesura que tindrà repercussions planetàries. Segons l'Organització Mundial de l'Energia Atòmica i la pròpia administració nord-americana, l'Iran ha complit fins ara els seus compromissos de manera escrupolosa, i la decisió de Trump reobri la possibilitat d'una carrera nuclear al Pròxim Orient.

També et pot interessar

stats