Trump suspén els viatges d’Europa als Estats Units durant 30 dies pel coronavirus

Recomanen reconsiderar tots els viatges previstos a l’estranger, en elevar-se el risc sanitari mundial.

Donald Trump, aquest dimecres al Despatx Oval
Donald Trump, aquest dimecres al Despatx Oval / Doug Mills (Reuters)

Donald Trump ha anunciat la suspensió de tots els viatges d’Europa als Estats Units, amb l’excepció del Regne Unit, per a previndre l’extensió del coronavirus. La suspensió entrarà en vigor la mitjanit d’aquest divendres i durarà almenys 30 dies, segons va detallar anit el president dels Estats Units en un missatge televisat des del Despatx Oval.

El mandatari ha explicat que la prohibició anunciada vol tancar l’entrada a “qualsevol cosa” que vinga d’Europa, incloses les mercaderies i el comerç. En un tuit posterior, no obstant això, Trump ha dit que la prohibició “atura persones, no béns”. “Aquestes restriccions s’aniran ajustant segons les condicions sobre el terreny”, ha afirmat el president durant el discurs. Així, es faran excepcions per als nacionals que vulguen tornar d’Europa i se sotmeten a rigoroses anàlisis de detecció del virus.

Trump ha titlat el Covid-19 de “virus estranger” i ha culpat els països europeus de part de l’extensió als Estats Units. “La Unió Europea no ha pres les mateixes precaucions i no ha restringit els viatges des de la Xina i altres focus (del virus). Com a conseqüència, una gran quantitat de nous casos als Estats Units van ser causats per viatgers vinguts d’Europa”, ha dit. Tot i això, ha apuntat que davant del descens de nous casos a la Xina i Corea del Sud, el govern “reavaluarà” les restriccions de viatge imposades a aquests països.

Després del discurs, el Departament de Seguretat Nacional ha publicat una orde que prohibeix l’entrada als Estats Units de totes les persones estrangeres que hagen estat en l’espai Schengen durant els 14 dies anteriors al viatge. I aquesta suspensió anirà acompanyada d’una bateria de mesures econòmiques per a contrarestar els efectes del coronavirus. Entre elles, s'ha anunciat amb efecte immediat un programa governamental de préstecs amb un baix interés per a les companyies afectades, i ha dit que demanarà al Congrés l’aprovació de 50.000 milions de dòlars addicionals per a finançar-lo.

També s'ha anunciat una norma “sense precedents” perquè les persones que no puguen treballar a conseqüència del coronavirus, ja siga per malaltia, quarantena o per cuidar terceres persones, no perden els salaris. Segons els últims registres, els Estats Units suma més de 1.200 casos de coronavirus i almenys 36 morts.

Insten a reconsiderar tots els viatges a l’estranger

El govern nord-americà ha recomanat a la ciutadania reconsiderar tots els viatges previstos a l’estranger per l’impacte global del coronavirus, en elevar a nivell 3 (d’un màxim de 4) el risc sanitari mundial. “Moltes àrees a tot el món ara estan experimentant brots de Covid-19 i estan prenent mesures que poden limitar la mobilitat de viatgers, incloses les quarantenes i les restriccions frontereres”, ha dit en un comunicat el Departament d’Estat. A més, ha alertat que fins i tot els països on no se n’hagen comunicat casos “poden restringir els moviments sense avís previ”.

També et pot interessar

stats