Trump recorre als tribunals per a impedir que accedisquen a la seua declaració d’impostos

Els advocats al·leguen que aquesta llei va ser promulgada “per a discriminar i prendre represàlies contra el president”.

El president Donald Trump al despatx Oval el 23 de juliol
El president Donald Trump al despatx Oval el 23 de juliol / Michael Reynolds (Efe)

Donald Trump pretén ser una figura pública, però mantindre la privacitat dels seus comptes. El president dels Estats Units ha presentat una demanda per a evitar l’accés a la seua declaració d’impostos, que s’ha negat a publicar, com ha exigit el Congrés i ha sigut la tradició d’altres mandataris que l'han precedit.

El 8 de juliol Nova York va convertir en llei dues mesures que obligarien el Departament d’Impostos i Finances a entregar la declaració d’impostos estatal del cap de l’executiu si així ho sol·licitaren els presidents de tres comités del Congrés.

A més, la llei de confiança, com s’ha denominat aquesta mesura, els permetria sol·licitar aquests documents fiscals als membres de la cambra baixa de Nova York, al personal que treballa amb el cap d’Estat i als funcionaris que treballen en una cartera governamental i residisquen en aquesta regió.

En la demanda, els advocats de Trump han al·legat que la sol·licitud manca de “propòsit legislatiu legítim” i que aquesta llei va ser promulgada “per a discriminar i prendre represàlies contra el president pels seus discursos i polítiques”. 

Trump és el primer president des de Gerald Ford (1974-1977) que no publica cada any la seua declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del seu deure de transparència i rendició de comptes davant la ciutadania. El mandatari va trencar amb aquesta tradició ja durant la campanya electoral de 2016, quan es va negar a publicar la seua última declaració d’impostos amb l’argument que estava subjecta a una auditoria.

També et pot interessar

stats