Trump reconeix la sobiraria del Marroc al Sàhara Occidental

El president dels Estats Units, en el càrrec fins al 20 de gener, emmarca l'acord dins un pacte entre el pais nord-africà i Israel.

Pas fronterer de Guerguerat
Pas fronterer de Guerguerat / Javier Otazu (Efe)

L'encara president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat el reconeixement de la sobirania marroquina al Sàhara Occidental. Trump, que deixarà la Casa Blanca el pròxim 20 de gener, anuncia aquesta decisió en el marc d'un altre acord “històricö segons el qual el Marroc i Israel acorden establir relacions diplomàtiques.

El secretari general del Front Polisario i president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Brahim Ghali, va anunciar el passat 14 de novembre que considerava que l'alto el foc firmat amb el Marroc el 1991 s'havia trencat. L'excolònia espanyola responsabilitzava així Rabat de les conseqüències de l'atac al pas fronterer de Guerguerat. A partir d'aquest punt d'inflexió, s'han registrat hostilitats entre el Front Polisario i el govern del Marroc a la frontera sud del país.

Trump, aquest dijous, ha explicat que la seua decisió és “l'única base” per a una solució “justa i duradora” que garantisca “la pau i la prosperitat” a la zona. El mandatari ha afegit a Twitter un altre argument: “el Marroc va reconéixer els Estats Units en 1777. Per tant, el correcte és que reconeguem la seua sobirania sobre el Sàhara Occidental”.

Espanya demana respectar les resolucions de les Nacions Unides

La ministra d'Afers exteriors d'Espanya, Arancha González Laya, ha fet una crida a respectar les resolucions de les Nacions Unides sobre la qüestió del Sàhara Occidental.

"Donem la benvinguda a aquesta normalització, com hem donat la benvinguda a totes i cadascuna de les normalitzacions que han tingut lloc en aquestes últimes setmanes, com no podia ser d'una altra manera", va assenyalar en un diàleg amb mitjans espanyols. No obstant això, ràpidament va afegir: "Ara bé, queda per resoldre la pau entre israelians i palestins, i queda per resoldre la qüestió del Sàhara Occidental. En tots dos casos la posició d'Espanya és molt clara: respecte a les resolucions de Nacions Unides per a buscar una via de resolució també a aquestes dues qüestions".

També et pot interessar

stats