Trump reconeix la seua derrota davant l'amenaça d'una destitució i condemna l'"atroç atac" al Capitoli

Mor un policia durant l'assalt al Congrés dels Estats Units, la qual cosa eleva a cinc la xifra de víctimes.

Imatge del vídeo publicat per Trump en el seu compte oficial de Twitter
Imatge del vídeo publicat per Trump en el seu compte oficial de Twitter / Reuters

Més de dos mesos després de les eleccions, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha reconegut la seua derrota en els comicis, davant l'amenaça que s'inicie un procés de destitució contra ell per instigar l'assalt al Capitoli per part dels seus seguidors. En un vídeo publicat en el seu compte oficial de Twitter, Trump ha emés finalment el missatge sobre els comicis que mig país esperava escoltar i ha condemnat l'atac d'aquest dimecres que el Congrés li exigia des de feia més de 24 hores.

"El Congrés ha certificat el resultat de les eleccions. Una nova administració arribarà al poder el 20 de gener. Ara em centraré a assegurar una transició de poder tranquil·la, ordenada i sense problemes", ha afirmat el mandatari sortint. "Aquest moment crida a la sanació i a la reconciliació", ha afegit Trump, un dia després d'incitar milers dels seus seguidors que marxaren al Capitoli per a intentar interferir en el procés de ratificació del resultat electoral.

El mandatari ha començat el seu vídeo referint-se a "l'atroç atac al Capitoli dels Estats Units" i s'ha declarat "indignat" per la violència, la il·legalitat i el caos. "Els manifestants que es van infiltrar al Capitoli han profanat la seu de la democràcia". Així, ha acusat els implicats en actes de violència i destrucció que "no representen el nostre país" i ha dit que aquells que van trencar la llei "ho pagaran".

El discurs de Trump contrasta completament amb el que va emetre mentre els seus simpatitzants entraven al Capitoli, quan va tardar més de dues hores a demanar-los que abandonaren el Congrés i ho va fer dient-los: "Us volem, aneu-vos-en a casa".

El president sortint ha cridat a "restaurar la calma", però després ha defensat la seua croada contra el resultat de les eleccions que ha inflamat les tensions al país: "El meu únic objectiu era assegurar la integritat del vot, estava lluitant per a defensar la democràcia nord-americana". "A tots els meus meravellosos seguidors: sé que estan decebuts, però també vull que sàpien que el nostre increïble viatge no ha fet més que començar", va concloure.

Els demòcrates exigeixen la seua destitució

Trump ha publicat el vídeo després que els líders demòcrates del Congrés clamaren aquest dijous per la seua destitució. "Inste el vicepresident (Mike Pence) a destituir immediatament el president invocant l'Esmena 25. Si el vicepresident i el gabinet no ho fan, el Congrés pot estar preparat per a tirar avant amb un judici polític", va apuntar la presidenta de la Cambra Baixa, la demòcrata Nancy Pelosi.

La polèmica sobre l'assalt al Capitoli ha provocat ja dues dimissions en el gabinet de Trump: els de les secretàries de Transport, Elaine Chao, i d'Educació, Betsy DeVos, a les quals se suma una desena de funcionaris de la Casa Blanca.

En paral·lel, les investigacions sobre els successos en el Capitoli avancen i el fiscal general dels EUA en funcions, Michael Sherwin, no va descartar que Trump puga ser processat.

Mor un policia del Capitoli ferit durant l'assalt

Un agent de la Policia del Capitoli que va resultar ferit durant l'assalt al Congrés ha mort després de més de 24 hores de convalescència, la qual cosa eleva a cinc el nombre de morts relacionats amb l'incident. La Policia del Capitoli va confirmar a última hora del dijous la mort de l'agent, identificat com Brian D. Sicknick. L'agent va resultar ferit "mentre s'enfrontava físicament als manifestants" que van envair el Congrés, i va patir un "col·lapse" quan va tornar a la seua oficina, per la qual cosa el van traslladar a l'hospital, explica la nota.

Els altres quatre morts identificats per les autoritats són manifestants: Ashli Babbitt, una dona de 35 anys resident en Sant Diego (Califòrnia); Benjamin Phillips, de 50 anys i de Ri (Pennsilvània); Kevin Greeson, de 55 anys, d'Athens (Alabama); i Rosanne Boyland, de 34 anys, de Kennesaw (Geòrgia).

També et pot interessar

stats