Trump reconeix a Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela

El titular de l'Assemblea Nacional de Veneçuela s'ha autoproclamat com a president del país llatinoamericà.

Trump reconeix a Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dimecres que reconeix el titular de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, com a president legítim del país sud-americà. Així, Trump dona un pas amb el qual busca augmentar la pressió contra el govern de Nicolás Maduro.

El cap de la Casa Blanca ha revelat la seua decisió en un comunicat, minuts després que Guaidó anunciara que assumeix les competències de l'executiu veneçolà per a lluitar contra "la usurpació" de la presidència per part de Maduro. 

Els Estats Units alerten de represàlies

Un alt funcionari dels Estats Units ha alertat que “si Maduro i els seus companys trien respondre amb violència, danyar qualsevol de l'Assemblea Nacional o altres responsables triats degudament, adoptarem totes les opcions que hi ha sobre de la taula".

Huit països d’Amèrica Llatina reconeixen a Guaidó

Els governs del Brasil, Colòmbia, el Perú, l'Equador i Costa Rica han anunciat a Davos que reconeixen Juan Guaidó com a president de Veneçuela. L’anunci s’ha fet després d’una reunió en què han participat els presidents d’aquests països. 

A més, el president de Paraguai, Mario Abdo Benítez, també ha expressat el seu "suport" a Guaidó com a "president encarregat de Veneçuela". 

A aquest suport també s'ha sumat el president de Xile, Sebastián Piñera. "Hem decidit reconéixer aquesta presidència encarregada a Juan Guaidó", ha assegurat Piñera. 

Quant al president d'Argentina, Mauricio Macri, també reconeix Guaidó. "Vull expressar el meu suport a la decisió del president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela, Juan Guaidó, reconeixent-lo com a president encarregat d'aquest país", ha dit Macri en el seu compte de Twitter.

Tusk destaca el "mandat democràtic" de Guaidó

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha destacat el "mandat democràtic" del president de l'Assemblea Nacional de Veneçuela.  "A diferència de Maduro, l'assemblea parlamentària, inclòs Juan Guaidó, té un mandat democràtic dels ciutadans veneçolans", ha indicat Tusk a través de Twitter.

El polític polonés també ha confiat que "tot Europa s'unisca en suport de les forces democràtiques a Veneçuela".

Convoquen una “vigília” en suport a Maduro

L’actual partit en el govern, el Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV) va convocar aquest dimecres una "vigília" al palau presidencial de Miraflores en defensa del cap d'Estat, Nicolás Maduro.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va assumir el passat 11 de gener el seu segon mandat de sis anys, que va ser considerat il·legítim per gran part de la comunitat internacional. 

Després de la presa de possessió, Guaidó va reptar Maduro i va intentar presentar-se com a alternativa legítima al govern, basant-se en la interpretació d'un article de la Constitució.

També et pot interessar