Trump promet un mur d'acer a l'estil del de 'Joc de trons' a la frontera amb Mèxic

Amenaça de declarar l'emergència nacional per a construir la barrera si els demòcrates no accepten una partida en els pressupostos per a finançar l'obra.

Captura del missatge al compte de Twitter de Donald Trump on anuncia que "s'acosta el mur"
Captura del missatge al compte de Twitter de Donald Trump on anuncia que "s'acosta el mur" / Twitter

L'administració federal als Estats Units comença la tercera setmana de paràlisi a l'espera de progressos en les negociacions entre els demòcrates i els republicans per a tancar el pressupost. Vora 800.000 funcionaris continuen a casa sense cobrar i la congelació de molts dels serveis es fa sentir en la ciutadania. 

L'obstacle principal continua sent una partida de 5.000 milions per al finançament del mur fronterer amb Mèxic que reclama Donald Trump i que des de l'oposició, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, del Partit Demòcrata, ha qualificat d'immoral i d'ineficaç. Els demòcrates estan disposats a destinar només 1.300 millones per a la seguretat a la frontera, però amb restriccions que impedisquen la construcción de la barrera.

Un mur d'emergència nacional

Enmig de l'enfrontament, Trump ha amenaçat de declarar una emergència nacional per a construir el mur sense necessitat que el Congrés aprove la dotació del fons. Un mur que, segons el mandari, ara no serà de formigó, sinó d'acer, perquè així "serà més fort i el podran construir les nostres grans empreses".

El president dels Estats Units s'ha permés frivolitzar novament amb la qüestió i ha compartit al seu compte de Twitter un missatge de la seua fotografia sobre un mur de fons acompanyada per la frase "S'acosta el mur", que al·ludeix a la popular per la sèrie de televisió Joc de trons, on un mur gegant separa la civilització dels zombis.

A l'altra banda de l'hipotètic mur, el govern mexicà té cada volta més problemes per a oferir refugi als milers de migrants centreamericans que es troben a la frontera. La situació pot agreujar-se si les autoritats nord-americanes comencen a expulsar els demandants d'asil mentre se'n processen les sol·licituds, una mesura que ha anunciat però que encara no ha aplicat.

També et pot interessar