Trump prohibirà TikTok als Estats Units

El president dels Estats Units afirma que l'aplicació és una ferramenta d'espionatge de la Xina.

El president dels Estats Units, Donald Trump, a Tampa (Florida) aquest divendres abans d'anunciar la prohibició de TikTok
El president dels Estats Units, Donald Trump, a Tampa (Florida) aquest divendres abans d'anunciar la prohibició de TikTok / Reuters

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que té intenció de prohibir la xarxa social TikTok per motius de seguretat nacional. L'executiu estatunidenc considera que és possible que el govern xinés utilitze aquesta xarxa social com a ferramenta d'espionatge i per a obtindre dades dels usuaris i Trump ha explicat que pot restringir l'accés a l'aplicació “amb una orde executiva”. Aquesta decisió fa augmentar la tensió ja existent entre la Xina i els Estats Units, que s'ha incrementat encara més en els últims mesos durant la pandèmia de coronavirus.

L'anunci arriba un mes després que el secretari d'estat dels Estats Units, Mike Pompeo, assegurara que estaven considerant restringir l'accés a la xarxa social xinesa.

Per la seua banda, el grup de hackers informàtics Anonymous també va recomanar eliminar l'aplicació dels telèfons mòbils i acusa el govern xinés de portar a terme una “estratègia d'espionatge massiu”. Anonymous afirma que TikTok té accés a les dades que es guarden en el portapapers dels telèfons i sospita que l'app xinesa recopila moltes dades més dels usuaris i usuàries.

El govern de l'Índia també ha prohibit aquesta aplicació, així com 58 més desenvolupades per empreses xineses per considerar-les una amenaça a la “seguretat nacional i a la defensa de l'Índia”. Aquest ha sigut un colp dur per a la xarxa social, ja que l'Índia suposava el major mercat estranger per a la plataforma.

Sergio de Juan-Creix, professor col·laborador de la UOC expert en privacitat de dades, explicava en Les notícies del matí que totes les aplicacions obtenen dades dels usuaris amb finalitats publicitàries, però no es tracta d'una cessió de dades il·limitada i aconsella consultar les polítiques de dades de les aplicacions i configurar-ne la limitació. Així mateix, explica que TikTok depén de la llei xinesa, en què les empreses tenen l'obligació de col·laborar amb el govern i, a més, apunta que es tracta d'un tema macropolític entre els Estats Units i la Xina.

TikTok promet contractar 10.000 persones

TikTok, la xarxa social xinesa desenvolupada per ByteDance, és una de les aplicacions amb més èxit durant el confinament i en el primer trimestre de 2020 la va obtindre 315 milions de descàrregues.

Després de l'anunci del president estatunidenc, TikTok va assegurar als seus usuaris que "no ens n'anirem". A més, l'empresa va assegurar que crearia 10.000 llocs de treball al país en els pròxims tres anys, que se sumaran als 1.500 treballadors que ja tenen als EUA

Microsoft es trobava negociant la compra de la xarxa social amb la companyia Bytedance, però ha decidit pausar aquest procés fins a un altre avís.

El secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha afirmat aquest diumenge que el president pot forçar la venda o bloquejar la popular aplicació TikTok pel risc que pot suposar per a la privacitat dels estatunidencs.

Segons Mnuchin, l'aplicació no pot romandre en el format actual perquè pot enviar informació sobre 100 milions d'estatunidencs, per la qual cosa està “sota revisió”.

També et pot interessar

stats