Trump presumeix de la bona salut de l’economia en el discurs sobre l’estat de la Unió

Ho fa un dia abans que el Senat, de majoria republicana, tanque el juí polític contra per l’escàndol sobre les pressions a Ucraïna.

Imatge de portada: Nancy Pelosi trenca una còpia del discurs de Donald Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, presumia de la bona salut de l’economia a l’inici del seu tercer discurs sobre l’estat de la Unió, l’últim del seu primer mandat. Ho fa un dia abans que el Senat, de majoria republicana, tanque el juí polític contra ell –tot indica que serà absolt– per l’escàndol sobre les pressions a Ucraïna. 

També ha parlat de l’Iran, del coronavirus, de la construcció del mur amb Mèxic i de Veneçuela, en una posada en escena pròpia d’un espectacle televisiu. “Els anys de decadència econòmica han acabat. Els dies en què s’aprofitaven del nostre país, i fins i tot era menyspreat per altres nacions, han quedat arrere”, ha dit el mandatari nord-americà en una prèdica que ha entusiasmat la bancada republicana, però que no ha agradat gens a la demòcrata.

“Si no haguérem revertit les polítiques econòmiques fallides del govern anterior, el món ara no estaria veient aquest gran èxit econòmic”, ha afegit el president. Aquest comentari ha provocat l’esbroncada d’alguns demòcrates. Trump ha fet gala de creació d’ocupació, de baixades d’impostos i de “lluitar per acords comercials justos i recíprocs”.

Trump no ha fet cap referència al seu procés de destitució, que tot apunta que acabarà en no res, ja que el Senat té majoria republicana. De fet, s’han viscut moments de tensió, ja que el president ha evitat saludar la presidenta demòcrata del Congrés i impulsora de l’‘impeachment’, Nancy Pelosi, que ha acomiadat Trump trencant la còpia del seu discurs. 

Guerra d’aranzels amb la Xina

En contrast amb la importància que li va donar a l’economia, ha passat quasi per damunt del comerç, un dels pilars del seu govern. “Vaig prometre que imposaria aranzels a la Xina per a afrontar el robatori massiu de treballs nord-americans. La nostra estratègia ha funcionat”, ha proclamat Trump. Després de vora 18 mesos de guerra comercial i la consegüent escalada d’aranzels, va segellar al desembre una treva parcial amb Pequín que inclou la retirada d’alguns gravàmens i l'augment de les compres xineses de productes nord-americans. 

L’odi es trasllada a la política exterior

A la cambra de representats estava el líder de l’oposició de Veneçuela, Juan Guaidó, que ha assistit al discurs en qualitat d’invitat. Donald Trump no ha dubtat a assegurar que “esclafarà la tirania chavista”. Una amenaça que ha acompanyat amb un reconeixement a Juan Guaidó com a president legítim de Veneçuela i ha qualificat Nicolás Maduro com “un tirà”

Pel que fa a la construcció del mur fronterer amb Mèxic, ha assegurat que per a l’inici de 2021 se n’hauran construït més de 800 quilòmetres. De moment, ha dit, se n’han construït més de 150. I ha tornat a llançar l’amenaça que qualsevol migrant que arribe il·legalment als Estats Units serà ràpidament expulsat. 

També et pot interessar

stats