Trump planeja concedir indults a tres dels fills i a Giuliani abans d'abandonar la Casa Blanca

El Departament de Justícia investiga una trama de suborns als Estats Units per a aconseguir indults presidencials.

El president dels Estats Units, Donald Trump, a la Casa Blanca el passat 13 de novembre
El president dels Estats Units, Donald Trump, a la Casa Blanca el passat 13 de novembre / Carlos Barria (Reuters)

El Departament de Justícia dels Estats Units investiga una presumpta trama que tenia com a objectiu influir en la Casa Blanca per a aconseguir indults del president, Donald Trump, a canvi de generoses donacions polítiques. Documents judicials indiquen que els fiscals han investigat les activitats de persones que es van posar en contacte amb funcionaris de Trump amb l'objectiu d'aconseguir un indult.

Els documents judicials publicats, que amaguen informació que puga identificar les persones implicades, parla de campanya orquestrada per a pressionar funcionaris d'alt rang per a obtindre un indult o un ajornament de condemna, però en cap moment s’esmenta Trump. Del que sí que informen els documents publicats pel jutge federal Beryl A. Howell és de la confiscació per part de les autoritats d'uns 50 ordinadors, tauletes i altres dispositius electrònics.

D'altra banda, The New York Times ha informat sobre alguns indults i perdons presidencials que Trump s'estaria plantejant executar abans d'abandonar la Casa Blanca el pròxim 20 de gener. Entre aquests perdons estarien els dels seus tres fills majors, Donald Jr., Eric i Ivanka, així com el del seu gendre i assessor, Jared Kushner, i l'advocat Rudy Giuliani. Encara que a Trump Jr. i Kushner els han investigat per presumptes delictes, no n’han imputat a cap i tots aquests perdons serien preventius.

És habitual que abans de deixar el poder els presidents aproven indults o perdons, la qual cosa seria un senyal que Trump s'està preparant per a abandonar la Casa Blanca el pròxim 20 de gener. De fet, Trump va concedir la setmana passada el perdó presidencial al general Michael T. Flynn, que va ser el seu primer assessor de seguretat nacional i que es va declarar culpable d'haver mentit a l'FBI sobre els seus contactes amb funcionaris russos.

El fiscal general deixa només Trump amb la seua conspiració electoral

D'altra banda, Trump s'ha quedat una mica més sol després que el seu fiscal general, William Barr, anunciara que el Departament de Justícia no ha trobat cap prova d'un frau que puga alterar el resultat de les eleccions que va guanyar el demòcrata Joe Biden. Les paraules de Barr no les ha rebudes bé la campanya de Trump, que l’ha desautoritzat amb vehemència.

Malgrat que l'estratègia de Trump no ha donat fruits en clau electoral, sí que ha permés als organitzadors de la seua campanya recaptar més de 150 milions de dòlars des del dia de les eleccions, segons The Washington Post. Els diners recaptats poden destinar-se a un compte perquè el president en faça ús en activitats polítiques després que abandone el poder, el pròxim 20 de gener, o destinar-los per al que queda de la seua batalla legal.

És un secret a veus que el president considera presentar-se de nou a les eleccions de 2024 i segons va revelar aquest dimarts la cadena NBC és una cosa que planejaria anunciar el 20 de gener, coincidint amb la presa de possessió de Biden.

També et pot interessar

stats