Trump ordena la retirada de totes les tropes dels EUA al nord de Síria

L'Observatori Sirià de Drets Humans denuncia que onze persones civils han mort en un bombardeig de l'exèrcit turc contra un comboi humanitari.

Columnes de fum a la ciutat de Abyad, a la frontera síria
Columnes de fum a la ciutat de Abyad, a la frontera síria / Stoyan Nenov (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat l'eixida de totes les tropes nord-americanes desplegades al nord de Síria, una zona on el conflicte entre l'exèrcit turc i les milícies kurdes s'està intensificant durant els últims dies. La retirada de les tropes l'ha confirmada aquest diumenge el cap del Pentàgon, Mark Esper, en una entrevista emesa en televisió.

Des que diumenge passat Trump va deixar via lliure a Ankara per atacar els kurds -fins ara, aliats dels nord-americans- al nord de Síria, la zona, que ja és un polvorí, ha passat a ser directament un escenari de bombardejos constants.

Almenys onze civils morts

Aquest diumenge, l'Observatori Sirià de Drets Humans ha denunciat que almenys onze persones, entre elles onze civils, han mort en un bombardeig d'avions de l'exèrcit turc contra un comboi humanitari prop de la localitat fronterera de Ras al-Ayn. L'ONG precisa, tot i això, que la xifra de víctimes pot incrementar-se perquè hi ha moltes persones ferides, entre elles xiquets. Les Forces Democràtiques Sirianes (FSD), aliança de milícies kurdes que controla el territori envaït per Turquia, confirmen l'atac però no concreten un nombre de víctimes.

L'ofensiva turca contra territori kurd va començar dimecres. El primer ministre del país, Recep Tayyip Erdogan, té la intenció de mantindre el setge militar a la zona, tot i que la comunitat internacional li reclama que detinga l’acció de l'exèrcit. Davant de la creixent pressió internacional, Donald Trump ha anunciat que els Estats Units imposaran "poderoses sancions" contra Turquia, tot i que no ha donat més detall.

També et pot interessar

stats