Trump i Macron, una amistat inesperada

El president francés evidencia una gran sintonia amb Donald Trump en la visita als Estats Units, que consideren a França un soci privilegiat.

Trump ha trobat en Macron el seu aliat favorit a Europa
Trump ha trobat en Macron el seu aliat favorit a Europa / REUTERS

El president francés Emmanuel Macron s'ha convertit en el primer líder rebut a Washington amb els honors propis d'una visita d'Estat. De fet, Donald Trump no havia estés la catifa roja per a rebre un aliat estranger en els quinze mesos que ocupa la presidència dels Estats Units. El primer acte ha sigut un sopar de benvinguda a Mount Vermont, la històrica residència del primer mandatari dels Estats Units, George Washington, a Virgínia. La peça central de la visita serà el luxós sopar d'Estat a la Casa Blanca després d'una conferència de premsa conjunta.

La visita de Macron arriba deu dies després que Trump llançara una operació militar a Síria, juntament amb França i el Regne Unit, com a represàlia pel presumpte ús d'armes químiques. El líder francés intentarà convéncer el president nord-americà que mantinga les seues tropes al territori sirià, fins i tot quan l'autodenominat Estat Islàmic siga derrotat. Però en l'agenda dels dos presidents hi ha altres temes pendents. Al maig s'acaba l'exempció que va decretar Trump per a aplicar a França, Alemanya i el Regne Unit la pujada d'aranzels sobre l'acer i l'alumini. També està a punt de véncer el termini per a renovar el pacte nuclear amb l'Iran que van firmar el 2015 els Estats Units, França, Alemanya, el Regne Unit, la Xina i Rússia. Trump ha donat un ultimàtum perquè es negocie un pacte nou que corregisca els que anomena "defectes" del document original abans del 12 de maig. Si no és així, amenaça de retirar-se de l'acord.

Però més enllà dels temes d'agenda, els observadors destaquen la sintonia entre tots dos presidents. Una mena de connexió personal inesperada que alguns analistes atribueixen al fet que es tracta de dos transgressors que han trencat amb l'establishment polític tradicional. França va ser l'aliat més decidit dels Estats Units en el bombardeig de Síria i això va enfortir les relacions entre Trump i Macron. De fet, França es consolida com a soci privilegiat dels Estats Units a Europa, en detriment d'Alemanya. Trump serveix a Macron per a fer créixer la seua estatura europea i internacional. La interlocutora favorita del president nord-americà ja no és la cancellera alemanya Angela Merkel, com en els temps d'Obama, ni tampoc la primera ministra britànica Theresa May, que ara es troba molt ocupada amb el Brexit.

De fet, després de la visita de Macron està prevista l'arribada d'Angela Merkel a la Casa Blanca i la rebuda no serà tan espectacular. Es tractarà com una simple visita de treball. Per als analistes, Trump mostra clarament el seu favoritisme alhora que envia un missatge cap a Alemanya: els Estats Units recompensen els aliats que inverteixen en la seua pròpia defensa i no els que tenen un superàvit comercial.

També et pot interessar

stats