Trump dinamita la cimera de l'OTAN

El president nord-americà demana elevar la despesa militar al 4 per cent del PIB entre crítiques a Alemanya.

Trump (dreta) parla amb la primera dama (centre) front la canciller alemanya, Angela Merkel (esquerra).
Trump (dreta) parla amb la primera dama (centre) front la canciller alemanya, Angela Merkel (esquerra). / Efe: Ian Langsdon

Brussel·les és l'escenari de la cimera de l'OTAN més tensa dels últims temps per les intervencions del president dels Estats Units, Donald Trump, que ha demanat als països membres que augmenten fins al 4 per cent del seu PIB la despesa militar i ha criticat durament Alemanya per la política energètica que du a terme i la poca inversió que, opina, fa el país en matèria de defensa.

El mandatari nord-americà ha tornat a insistir en una demanda que ja va anunciar en la cimera de l'OTAN de l'any passat, això és, a demanar als països que formen part d'aquesta Aliança que pugen la despesa militar fins a arribar al 4 per cent de les seues economies front al 2 per cent acordat en la cimera de Gal·les del 2014. Una demanada que el president del govern espanyol Pedro Sánchez considera raonable sempre que es tinga en compte les aportacions en missions internacionals.

Però Donald Trump havia calfat l'ambient previ de la cimera atacant amb duresa Alemanya per la política energètica. Trump considera que Berlin està controlat i és captiu de Moscou pel projecte de gasoducte Nord Stream II, que connectarà directament els dos països. Per a l'empresari i polític americà, és "molt trist i inadequat" que els alemanys façan un acord amb els russos quan se suposa que els Estats Units han de protegir els seus aliats de Rússia. La canciller Angela Merkel ha eixit al pas recordant-li que Alemanya és un país lliure.

També et pot interessar

stats