Trump descarta l'escalada bèl·lica i imposa més sancions a l'Iran

El president dels Estats Units demana a les potències que abandonen l'acord nuclear i avisa que no permetran que Teheran tinga armament nuclear.

Imatge de portada: Trump, aquest dimecres a la Casa Blanca

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que la Casa Blanca imposarà immediatament noves i "poderoses" sancions econòmiques contra l'Iran, després que aquest país ha bombardejat dues bases nord-americanes amb tropes situades a l'Iraq. Trump assegura que Washington continua avaluant opcions per a respondre a l'atac i avança que mantindran en vigor aquestes noves sancions fins que Teheran "canvie de comportament". 

L’endemà de l'atac del règim iranià, Donald Trump ha dirigit una declaració a la nació des de la Casa Blanca, envoltat per l'alt comandament militar, en un to més conciliador del que s'esperava. Opta per la contenció i evita represàlies militars contra l'Iran, almenys de moment.

Tot i això, ha demanat a la resta de potències que mantenen encara l'acord nuclear del 2015 amb l'Iran, com ara el Regne Unit, França o Rússia, que imiten els Estats Units i l'abandonen. De fet, recalca que la Casa Blanca no permetrà que el règim encapçalat per l'aiatol·là Ali Khamenei dispose d’armament nuclear. Insta així les potències a trencar el pacte i negociar-ne un de nou: "Hem de treballar tots junts cap a un acord amb l'Iran que faça del món un lloc més segur i pacífic", ha afrimat. 

  La matinada d'aquest dimecres l’Iran ha bombardejat dues bases nord-americanes en territori iraquià, les d’Al-Assad i Irbil, en resposta a l’assassinat recent a mans dels Estats Units del general iranià Qasem Soleimani, màxim estratega militar del règim. L'operació no ha deixat cap víctima mortal, segons ha confirmat el mateix Donald Trump que, a més, ha precisat que els danys materials sobre les instal·lacions ha sigut "mínim".

També et pot interessar

stats