Trump congela els nous visats per a algunes professions fins al 2021

La decisió podria impedir l'entrada al país de més de 240.000 estrangers.

Trump, en una imatge d'arxiu.
Trump, en una imatge d'arxiu.

El govern del president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquest dilluns que congela l'emissió de nous visats dels tipus H-1B, H-2B, H-4, L-1 i J-1 i targetes de residència (green cards) almenys fins a finals d'enguany, una decisió que podria evitar l'entrada al país de més de 240.000 estrangers. La decisió s'emmarca en l'estratègia “Estats Units primer" que ha marcat la presidència de Trump.

L'administració de la Casa Blanca justifica que aquesta decisió té com a objectiu "maximitzar les oportunitats per als treballadors estatunidencs de trobar ocupació", en uns moments en els quals l'índex de desocupació al país es troba en el 13,3%. En aquest sentit, argumenta que hi ha companyies als Estats Units, com el gegant de l'entreteniment Disneyland o la telefònica AT&T, entre altres, que utilitzen un mecanisme de subcontractacions d'empleats estrangers que limiten les possibilitats de treball per als nascuts al país.

La mesura és en part una extensió de la decisió que va prendre Trump a l'abril de suspendre l'emissió de permisos de residència permanent per a immigrants, coneguts com green card, a conseqüència de la destrucció d'ocupació sense precedents que ha provocat la pandèmia de la Covid-19. Entre els visats afectats hi ha l'H-1B, que està dissenyat per a certs treballadors qualificats, com els empleats en la indústria tecnològica; l'H-4, que són per a les parelles d'aquests empleats; així com visats L-1, que estan destinats a directius que treballen per a grans corporacions. "Seria incorrecte i injust que els estatunidencs acomiadats foren reemplaçats per immigrants arribats des de l’estranger”, va explicar en el seu moment en roda de premsa el president nord-americà.

Els permisos d'ocupació H-2B, per a treballadors dels sectors hotelers i de construcció, i els J-1, que són per a investigadors i professors d'investigació i altres programes d'intercanvi de treball, com les beques o les cuidadores de xiquets, també es veuran paralitzats fins a gener. En principi, aquesta mesura no afectarà els treballadors estrangers que es troben ja al país. No obstant això, sí que impactarà a centenars d'empreses i milers de persones, ja que l'any fiscal 2019, els EUA van atorgar el visat H-1B a uns 130.000 treballadors; l’L-1 a 12.000; i l'H-2B a més de 98.000 empleats.

També et pot interessar

stats