Trump castiga Mèxic per l'arribada de migrants i imposa aranzels progressius als seus productes

Els gravàmens començaran a aplicar-se el 10 de juny i seran del 5% en una primera fase, però podrien arribar al 25% a l'octubre.

Trump castiga Mèxic per l'arribada de migrants
Trump castiga Mèxic per l'arribada de migrants / Jim Lo Scalzo

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat a través de Twitter la imposició d'aranzels a tots els productes procedents de Mèxic com a castic pel creixent flux migratori a la frontera comuna. 

La Casa Blanca va detallar posteriorment en un comunicat que els gravàmens entraran en vigor el 10 de juny. En aquesta primera fase seran del 5% i, han advertit que si l'arribada de migrants persisteix, eixos aranzels aniran pujant progressivament fins arribar al 25% a l'octubre. Aquesta mesura només quedarà suspesa si Mèxic deté "substancialment el flux il·legal d'estrangers que travessen el seu territori" per a arribar als Estats Units. 

Mèxic va exportar el 2018 als Estats Units 346.500 milions de dòlars en productes que es voran afectats per aquesta imposició aranzelària, des de fruites i verdures fins a vehicles i tecnologia.

López Obrador demana diàleg

Per la seua banda, el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha demanat per carta a Donald Trump aprofundir en el diàleg per a buscar alternatives al problema migratori i evitar així confrontacions. López Obrador ha manifestat que els problemes socials "no es resolen amb impostos o mesures coercitives". 

També et pot interessar

stats