Trump cancel·la les ajudes als refugiats palestins

El president nord-americà ja va reduir al gener passat bona part de les aportacions a l'agència de l'ONU per a la població refugiada palestina.

Donald Trump, aquest dijous, en l'arribada a la Casa Blanca després d'un acte a Indiana
Donald Trump, aquest dijous, en l'arribada a la Casa Blanca després d'un acte a Indiana / Michael Reynolds (Efe)

Els Estats Units anunciaran les pròximes setmanes la decisió de tallar tots els fons que el seu país concedeix a l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA).

La notícia l'ha donada el diari The Washington Post, que afig que el govern de Donald Trump també planeja demanar que es rebaixe dràsticament la xifra de persones que es consideren refugiats palestins a tot el món. L'objectiu d'aquestes mesures és, segons el rotatiu, facilitar les negociacions en el seu pla de pau per a Israel, que encara no ha presentat formalment.

Només els de 1948

Per a Washington, només les persones supervivents de l'èxode de 1948, quan es creà l'estat d'Israel, són mereixedores de la condició de refugiat. Això deixaria fora pràcticament el 90% de les més de 5 milions de persones que són considerades ara refugiades i eliminaria per a la majoria el "dret de tornada" a les terres que es disputen amb Israel.

Des de la UNRWA han demanat un acord basat en el dret internacional i en les resolucions de les Nacions Unides.

Relacions difícils

La relació entre el Govern de Trump i les autoritats palestines s'ha deteriorat des que el mandatari nord-americà va reconéixer el desembre passat Jerusalem com a capital israeliana, que Palestina reclama com a seu administrativa i religiosa del seu futur estat.

El mes de gener passat, el govern nord-americà ja va reduir la partida prevista per a enguany per a la UNRWA de 350 milions de dòlars a 60. Fins a aquesta decisió, el país era el principal contribuent internacional de l'agència: fins a un terç del pressupost, uns 1.100 milions de dòlars, arribava directament dels Estats Units.

Ara bé, tot i que proporciona ajuda directa per a Cisjordània i la Franja de Gaza, el principal aliat nord-americà a la regió continua sent Israel, al qual destina 4.000 milions de dòlars a l'any en assistència militar.

També et pot interessar

stats