Trump intenta bloquejar la publicació del llibre de Bolton al·legant que conté informació classificada

L'exassessor de seguretat nacional diu que Trump es deixa influir per líders internacionals i que ignora conceptes bàsics de política exterior.

John Bolton, a l'esquerra, en una imatge d'arxiu
John Bolton, a l'esquerra, en una imatge d'arxiu / Leah Millis (Reuters)

El president del Estats Units, Donald Trump, ha interposat una orde d'emergència amb què pretén que la justícia bloquege la publicació del llibre de l'exassessor de seguretat nacional John Bolton, prevista per al 23 de juny, al·legant que conté informació classificada. El Departament de Justícia ha sol·licitat al jutge encarregat del cas, Royce C. Lamberth, que la mesura que reclama també impedisca que l'editorial, Simon & Schuster, i les llibreries el distribuïsquen.

“Els EUA sol·liciten a aquest tribunal que faça complir a l'acusat les obligacions legals que va assumir lliurement com a condició per a rebre accés a informació classificada i evite els danys resultants de la publicació”, indica la demanda.

Trump ja ha advertit que Bolton tindrà “un problema judicial molt greu” si segueix avant amb el seu pla de publicar el llibre. Però l'advocat de Bolton, Charles Cooper, ha argumentat que el llibre no conté cap material confidencial i que el seu client ha treballat amb el Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca durant mesos per a permetre'ls revisar el contingut.

Les claus del llibre de Bolton

Alguns mitjans nord-americans ja han filtrat alguns extractes del llibre, titulat The Room Where It Happened: A White House Memoir, que ofereix la imatge d'un Trump que es deixa influir per líders internacionals i que ignora conceptes bàsics de política exterior.

Bolton assegura que Trump va demanar ajuda al seu homòleg xinés, Xi Jinping, per a guanyar els comicis de novembre de 2020 amb gestos com la compra per part de Pequín de soja i blat nord-americà que, segons ell, li repercutiria en un increment de vots.

A més, explica que va condicionar el lliurament a Ucraïna de milions de dòlars d'ajuda militar al fet que Kíev obrira una investigació sobre l'aspirant presidencial demòcrata Joe Biden, fet que va motivar l'obertura d'un juí polític a Trump, del qual va eixir absolt al Senat.

L'exassessor de seguretat nacional considera que els demòcrates també haurien d'haver investigat els tractes de Trump amb Turquia. De fet, apunta que el president va prometre al seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, que interferiria amb la justícia nord-americana per a ajudar una empresa turca investigada pels fiscals del districte sud de Nova York per violar les sancions nord-americanes a l'Iran.

També et pot interessar

stats