Trump-Biden, el pitjor debat de la història

Les constants interrupcions i atacs personals van impedir aprofundir en els temes importants.

Joe Biden i Donald Trump en el primer debat electoral per a les eleccions presidencials del 3 de novembre
Joe Biden i Donald Trump en el primer debat electoral per a les eleccions presidencials del 3 de novembre / Olivier Douliery (EFE)

El primer debat electoral entre els principals candidats a la presidència dels Estats Units, l'actual president, Donald Trump, i l'exvicepresident, Joe Biden, celebrat aquest dimarts a Cleveland (Ohio), deixa prou sensació d'incertesa sobre el que succeirà en els comicis del pròxim dia 3 de novembre, i la sensació que cap dels dos l'ha guanyat sobre l'altre.

El debat, qualificat per molts com "agre i caòtic", i inclús per alguns com "el pitjor de la història", va estar marcat per les constants interrupcions i atacs personals que es van llançar des d'un costat i l'altre. Durant 90 minuts, tots els intents d'aprofundir en els principals assumptes que marquen l'agenda política estatunidenca van quedar frustrats pels talls de discurs i acusacions. De fet, en un punt del debat Biden va arribar a dir-li "pallasso" a Trump per no deixar-lo parlar.

El president dels Estats Units, Donald Trump / Olivier Douliery (EFE)

En una de les poques vegades en les quals Biden va poder intervindre sense ser interromput, va assegurar que "amb aquest president, ens hem tornat més febles, més pobres, més malalts, més vulnerables i més dividits", argument que Trump va contrarestar acusant-lo de "socialista" i d'estar controlat per l'esquerra del seu partit. A més, també va acusar el seu fill d'incórrer en corrupció perquè va treballar per a una empresa de gas a Ucraïna mentre el seu pare era vicepresident.

L'altre tema que va centrar el debat polític va ser el que fa referència a les eleccions i la manera de votar. En paraules de Trump, la possibilitat que hi haja vot per correu pot suposar un frau i que, amb aquest sistema, es podria tardar mesos a saber-se el resultat. A més, va incidir en el fet que podria portar el tema al Tribunal Suprem si no ix guanyador.

El candidat a la presidència dels Estats Units, Joe Biden / Olivier Douliery (EFE)

Trump no aclareix la seua posició sobre el racisme

L'exvicepresident Joe Biden no va tardar a acusar Trump de "generar un odi racista i una divisió racial" en el país. A més, l'actual president va evitar respondre a la pregunta de si estava disposat a condemnar les accions supremacistes dels blancs i les seues milícies al país.

No obstant això, el que sí que va aclarir és que sí que creu que l'activitat humana contribueix "fins a un cert punt" al canvi climàtic. Per la seua banda, Biden va prometre que, si guanya, retornarà als Estats Units a l'Acord de París sobre el clima i amenaçarà el Brasil amb "conseqüències econòmiques significatives" si no deixa de "mutilar la selva" amazònica.

També et pot interessar

stats