Trump aprovarà els pressupostos i declararà l’emergència nacional per a construir el mur amb Mèxic

La declaració li permet accedir a diverses partides pressupostàries per a finançar el projecte fronterer.

Donald Trump
Donald Trump / Carlos Barria (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, firmarà la llei de pressupostos aprovada pel Congrés i declararà l’estat d’emergència nacional, un acord que li permetrà recórrer a diverses partides pressupostàries per a finançar la construcció del mur amb Mèxic, segons ha confirmat la Casa Blanca.

El projecte pressupostari, pactat entre demòcrates i republicans, és de 333.000 milions de dòlars i servirà per a finançar una quarta part de l’administració fins a la tardor. L’aprovació evitarà que el 25% de l’administració torne a tancar després de 35 dies d’inactivitat entre desembre i gener.

Trump demanava al Congrés 5.700 milions de dòlars per a construir vora 320 quilòmetres de mur a la frontera amb Mèxic, però només ha aconseguit 1.375 milions, que serviran per a sufragar 88,5 quilòmetres de barrera.

Així, amb la declaració de l’emergència nacional podrà desviar els fons d’altres partides pressupostàries ja autoritzades per la cambra i dedicar-los al projecte fronterer. Els demòcrates han titlat els plans de Trump d’“abús flagrant dels poders presidencials”, i grups progressistes preparen demandes judicials per a invalidar la declaració d’emergència.

També et pot interessar

stats