Trump anuncia que trencarà l’acord clau amb Rússia contra les armes nuclears

Aquesta decisió suposaria una brusca ruptura amb la política de control d'armes nuclears dels Estats Units.

Trump anuncia que posarà fi a l'acord nuclear amb Rússia
Trump anuncia que posarà fi a l'acord nuclear amb Rússia / Efe

El president nord-americà, Donald Trump, ha assegurat que el govern dels Estats Units posarà fi al tractat d'armes nuclears de rang mitjà (INF, per les seues sigles en anglès), que el país va rubricar el 1987 amb Rússia, després d’acusar a Moscou d'haver-lo infringit.

"Rússia ha violat l'acord. L'han estat infringint durant molts anys i no sé per què el president Obama no va negociar ni es va retirar". 

Trump ha fet aquestes declaracions, sense ser preguntat pel tema, al final d’un míting de campanya en Nevada per a les legislatives d'aquest novembre.  

El tractat va ser signat el 8 de desembre de 1987 pel president soviètic, Mikhaïl Gorbatxov, i el nord-americà, Ronald Reagan, per a garantir l’eliminació de míssils nuclears de mitjà i curt abast.

Mitjans nord-americans havien avançat que l'assessor de seguretat nacional de Trump, John Bolton, ha estat pressionant el mandatari per a eixir de l'acord, amb l’argument que Rússia l’ha estat infringint en desenvolupar un nou míssil de creuer.

Precisament hui, Bolton anirà a Moscou, on té previst reunir-se amb alts càrrecs del govern de Vladimir Putin.

"Nosaltres som els que ens hem mantingut en l'acord i l'hem respectat, però desafortunadament Rússia no l’ha respectat, i per això el rescindirem", va confirmar.

Aquesta decisió suposaria una brusca ruptura amb la política de control d'armes nuclears dels Estats Units, mentre que alguns mitjans també han informat de les intencions de Bolton de bloquejar l'extensió d'un altre tractat amb Rússia, el New Start, que es va signar el 2010 i que expirarà el 2021.

També et pot interessar

stats