Trump amenaça de tancar la frontera amb Mèxic

El desacord al Congrés dels Estats Units sobre el mur ha provocat el tancament parcial de l'administració.

Donald Trump i Ryan Zinke
Donald Trump i Ryan Zinke / Michael Reynolds (Efe)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat de tancar "per complet" la frontera amb Mèxic si els demòcrates no inclouen en el pressupost una partida per a finançar el seu mur. En desacord ja ha portat al tancament parcial de l'administració.

El mandatari ha considerat que tancar la frontera seria una "operació amb finalitats lucratives" perquè, en el seu judici, els Estats Units perden diners per comerciar amb Mèxic a través del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (NAFTA), en vigor des de l’any 1994 i que serà substituït per un nou acord, batejat com T-MEC.

El tancament de l'administració es prolongarà amb tota probabilitat fins al 2019 a causa de la dificultat que s'aconseguisca un acord. La Casa Blanca ha demanat al Congrés que incloga una partida de 5.000 milions de dòlars per a la barrera fronterera; però els demòcrates s’hi neguen i, de moment, només estan disposats a destinar-ne 1.300 a seguretat fronterera, però amb restriccions que impedeixen la construcció del mur.

Amenaça de retallada a El Salvador, Guatemala i Hondures

El president nord-americà, Donald Trump, va reiterar que el seu govern retallarà "tota" l'ajuda econòmica que concedeix anualment a Guatemala, Hondures i El Salvador com a represàlia per l'arribada de caravanes de migrants procedents d'aquests països al territori dels Estats Units.

"Hondures, Guatemala i El Salvador no fan res pels Estats Units, sinó que s'estan emportant els nostres diners", ha assenyalat un Trump que ja va formular una amenaça similar a l'octubre passat, quan va assegurar que retallaria "substancialment" l'ajuda al Triangle Nord de Centreamèrica, però després no va prendre cap mesura.

Segons les últimes dades oficials, des d'octubre del 2017 fins a setembre del 2018 els Estats Units van destinar 84 milions de dòlars en assistència estrangera a Guatemala, 58 milions a Hondures i 51 milions més a El Salvador a través de l'Agència Nord-americana per al Desenvolupament i d'una partida destinada a finançar la lluita contra el narcotràfic.

També et pot interessar

stats