Trump amenaça de retallar fons a les ciutats on hi ha hagut protestes contra el racisme

Ha signat un document en el qual declara que "no permetrà que els dòlars dels contribuents federals financen jurisdiccions anarquistes".

El president estatunidenc, Donald Trump, aquesta setmana
El president estatunidenc, Donald Trump, aquesta setmana / Leah Millis (Reuters)

El president estatunidenc, Donald Trump, ha amenaçat de retallar fons federals a ciutats on s'han produït protestes notables contra el racisme, entre elles Nova York, Washington, Seattle i Portland, que ha titllat de "jurisdiccions anarquistes". Trump ha signat un document distribuït per la Casa Blanca en què declara que el seu govern "no permetrà que els dòlars dels contribuents federals financen ciutats que s'han deteriorat fins a ser zones sense llei".

El mandatari ha ordenat al fiscal general dels Estats Units, William Barr, que publique en el termini de dues setmanes una llista de "jurisdiccions anarquistes" que han "permés que persistisca la violència i la destrucció de la propietat, i que s'han negat a prendre mesures raonables per a "contrarestar aqueixes activitats criminals".

Trump ha donat instruccions al director de l'oficina de pressupost de la Casa Blanca, Rusell Vought, per a recopilar, en el termini de 30 dies, detalls sobre "tots els fons federals proporcionats a Seattle, Portland, Nova York i Washington". A continuació, Vought haurà de determinar com "restringir o desfavorir la capacitat de les jurisdiccions anarquistes de rebre subvencions federals, fins al grau màxim que permeta la llei".

Aquesta no és la primera vegada que Trump intenta privar de fons federals les ciutats que implementen polítiques a les quals s'oposa. En 2017, va tractar de fer-ho amb les anomenades "ciutats santuari", les que es neguen a col·laborar amb les autoritats federals per a deportar a immigrants indocumentats, però els tribunals ho van frenar en considerar que el president no pot decidir sobre pressupostos municipals.

Nou episodi de brutalitat policial contra un home negre

Aquest dijous s'ha fet públic un nou episodi de brutalitat policial contra un home negre als Estats Units, en aquest cas a Nova York. Els fets van ocórrer el passat 23 de març, quan Daniel Prude, un afroamericà de 41 anys, va morir després que agents de la policia de Rochester el detingueren, li cobriren el cap amb una caputxa i li pressionaren el rostre contra el paviment durant dos minuts. La família ha presentat ara diversos vídeos del nou acte de violència policial, que se suma als de Jacob Blake, George Floyd i Breonna Taylor.

Prude va morir una setmana després de ser detingut, el 30 de març, quan se li va retirar el suport vital que li havien aplicat en arribar malparat a l'hospital. La fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James, i el cap de policia de Rochester van dir que estaven investigant la mort, però els oficials involucrats en el succés encara estan de servei, segons informa The New York Times.

També et pot interessar

stats