Trump alça les restriccions d’ajuda a Bolívia

El president dels Estats Units argumenta que el subministrament d’assistència és vital per als interessos del seu país.

Venedors al suburbi Garita de Lima de La Paz, el passat 4 de gener
Venedors al suburbi Garita de Lima de La Paz, el passat 4 de gener / David Mercado (Reuters)

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha alçat les restriccions al subministrament d’assistència a Bolívia. En un memoràndum dirigit al secretari d’Estat, Mike Pompeo, Trump ha argumentat que l’ajuda a aquest país és “vital” per als interessos del seu país.

En 2017, els Estats Units van indicar que Bolívia i Veneçuela eren, juntament amb Birmània, els països del món on existia un “fracàs demostrable” a l’hora d’implementar les seues obligacions internacionals en la lluita contra el narcotràfic. Aquesta consideració podia implicar sancions, però en el cas de Bolívia, l’expresident Barack Obama va estimar que els Estats Units no tenien un “interés nacional” a continuar l’ajuda. Així, l’assistència que Washington proporcionava a aquest país es va limitar a la humanitària i de lluita contra el narcotràfic, que era mínima.

L’Administració de Trump ha donat suport al govern interí de Bolívia, que lidera Jeanine Áñez, després que el president Evo Morales deixara el poder el 10 de novembre. El desembre passat, el ministre Arturo Murillo va assegurar que busquen “relacions fraternes amb els Estats Units” i que esperen “totes les ajudes possibles”.

Morales va abandonar el poder forçat per les forces armades enmig d’una crisi política, que es va deslligar després de les eleccions del 20 d’octubre. L’Organització d’Estats Americans (OEA) va advertir que en aquests comicis, en els quals es va imposar Morales, es van detectar “greus irregularitats”. La renúncia del mandatari va ser qualificada de “colp d’estat” per diversos governs i polítics llatinoamericans, mentre que altres països han reconegut l’executiu interí d’Áñez.

Aquest diumenge, el Tribunal Suprem Electoral (TSE) de Bolívia va aprovar la convocatòria a les eleccions generals en 2020, que tindran lloc el pròxim 3 de maig.

També et pot interessar

stats