Trump adverteix a May que no hi haurà acord comercial si opten pel Brexit “suau”

El president dels Estats Units dona suport a Boris Johnson, que va dimitir per creure que Regne Unit està sotmés a la Unió Europea.

La primera ministra britànica Theresa May rep al president nord-americà, Donald Trump al palau de Blenheim
La primera ministra britànica Theresa May rep al president nord-americà, Donald Trump al palau de Blenheim / Efe

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha advertit la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, que "probablement" no aconseguirà un acord comercial amb el seu país si el seu pla del Brexit segueix avançant.

Trump ha afirmat que els plans de May per un Brexit “suau” acabarien amb un possible acord i això significaria que els Estats Units mantindrien relacions comercials amb la Unió Europea en lloc de fer-ho amb aquest país.

El president dels Estats Units ha recordat que li havia dit a la primera ministra britànica com fer un tracte sobre l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, però "ella no hi va estar d'acord; no em va escoltar. Li vaig dir com fer-ho. Depén d'ella prendre la decisió, però ha volgut anar per una ruta diferent", ha afegit.

Per la seua banda, May ha advocat per un acord de lliure comerç amb els Estats Units en un sopar celebrat al palau de Blenheim, on ha rebut Trump i la seua esposa, Melania.

Després que el govern britànic haja tramés a Brussel·les el Llibre blanc del Brexit, que ha suposat la dimissió dels ministres David Davis i Boris Johnson, Trump ha donat suport a Johnson, que va dimitir perquè entenia que el Regne Unit quedava sotmés a la Unió Europea si admetia els seus plans.

Trump ha manifestat que Johnson, de qui presumeix que és “amic", seria un "gran primer ministre" i ha afegit que té "tot el que es necessita" per a ser-ho.

D’altra banda, el president dels Estats Units ha afirmat que està "prenent mesures enèrgiques" contra la Unió Europea perquè "no han tractat els Estats Units de manera justa pel que fa al comerç".

La resposta de Brussel·les serà clau per determinar l'evolució del govern de May, colpejat per la dimissió per desacords de Johnson i del ministre David Davis, cares visibles del Brexit més radical.

També et pot interessar

stats