Tropes dels EUA i somalis maten tretze terroristes d'Al-Shabab a Somàlia

Aquest és el quart atac aeri de les tropes estatunidenques contra el grup afiliat a Al-Qaeda a Somàlia aquest mes

Un avió nordamericà a Somàlia
Un avió nord-americà a Somàlia / Europa Press / Cover Images

Un atac aeri conjunt del comandament militar dels Estats Units a Àfrica (Africom) amb l'Exèrcit somali va matar dissabte passat, almenys, tretze combatents del grup terrorista Al-Shabab al centre de Somàlia, segons han informat els mitjans de comunicació estatals.

"El nombre de terroristes morts d'Al-Shabab, assassinats aquest dissabte en un atac aeri a la regió de Hiiran (centre), ha augmentat a tretze", segons han detallat a última hora de diumenge els mitjans de comunicació estatals de Somàlia, citnat fonts militars. Segons els mitjans locals, aquest va ser el quart atac aeri de les tropes nord-americanes contra Al-Shabab en sòl somali aquest mes.

El passat 16 de maig, l'endemà que Somàlia celebrara les seues últimes eleccions presidencials, el mandatari estatunidenc, Joe Biden, va ordenar el desplegament de centenars de soldats en sòl somali per a lluitar d'una forma més eficaç contra Al-Shabab. El president somali, Hassan Sheikh Mohamud, vencedor d'aqueixos comicis, va agrair a Washington la decisió.

Des de llavors, organitzacions com Human Rights Watch (HRW) exigeixen als EUA prioritzar la protecció dels civils somalis durant les seues operacions militars, ja que en el passat les seues accions van ocasionar al país una "pèrdua considerable de vides civils (...), inclosos en atacs que van ser aparents violacions de les lleis de la guerra".

Grup afiliat a Al-Qaeda

Al-Shabab, grup que es va afiliar el 2012 a la xarxa Al-Qaeda, perpetra sovint atacs terroristes a la capital somali, Mogadiscio, i altres punts del país per a enderrocar al govern central i instaurar per la força un Estat Islàmic de tall wahabí (ultraconservador).

Somàlia viu un conflicte armat des del derrocament el 1991 del dictador Mohamed Siad Agrana, que va deixar al país sense govern efectiu i a la mercé de senyors de la guerra i milícies islamistes.

També et pot interessar

stats