Les tropes d'Israel, a l'espera de l'orde per a iniciar l'ofensiva terrestre a Rafah

Tel-Aviv mobilitza dos brigades de reservistes cap al sud i compra milers tendes de campanya per a allotjar mig milió de palestins

Imatges de satèl·lit mostren l'expansió dels assentaments humans a Rafah (envelats en blanc), que acull milió i mig de palestins desplaçats
Imatges de satèl·lit mostren l'expansió dels assentaments humans a Rafah (envelats en blanc), que acull milió i mig de palestins desplaçats / Maxar Technologies via Reuters

L'assalt a Rafah, la ciutat de la Franja de Gaza fronterera amb Egipte que acull un milió i mig de palestins refugiats, sembla imminent malgrat les advertències de la comunitat internacional i les organitzacions humanitàries pel risc de causar una massacre.

Alts funcionaris de Defensa d'Israel citats per les agències internacionals asseguren que l'exèrcit ho té tot preparat i només espera l'orde d'atacar. Tel-Aviv ha mobilitzat dos brigades de reservistes per a reforçar les tropes del sud. Són entre 3.000 i 7.000 efectius que havien estat desplegats a la frontera que separa Israel i el Líban i que han rebut entrenament específic per a combatre a la Franja.

El cap de la Intel·ligència israeliana s'ha reunit amb el seu homòleg egipci al Caire per a abordar la possibilitat de dur a terme l'operació militar. L'operació és complicada per la gran quantitat de població desplaçada a Rafah. L'Egipte vol evitar l'entrada massiva de refugiats palestins al seu territori.

40.000 tendes de campanya per a allotjar mig milió de palestins

Però l'exèrcit israelià ha previst evacuar centenars de milers de civils abans que comencen els combats. El Ministeri de Defensa israelià ha adquirit unes 40.000 tendes de campanya on es podrien allotjar 480.000 persones i han començat a instal·lar campaments als voltants de Rafah i de Khan Yunis.

Els preparatius per a la invasió han coincidit amb una nova onada de bombardejos al llarg de la Franja, un d'ells contra un edifici d'habitatges de la mateixa Rafah, que ha causat almenys tres morts i una xifra indeterminada de ferits. L'últim balanç de víctimes facilitat per l'autoritat de la Franja, controlada per Hamàs, parla de més de 34.200 persones mortes, vora la meitat de les quals, 14.500, serien menors.

Un centenar d'universitaris detinguts a Los Angeles

El suport de Washington a la guerra ha augmentat la contestació interna als Estats Units, principal aliat diplomàtic i proveïdor d'armes d'Israel. La Policia de Los Angeles han desmantellat un campament de protesta i han detingut quasi un centenar d'estudiants en la Universitat del Sud de Califòrnia.

El campament l'havien alçat en la zona on està previst que es duga a terme la cerimònia de graduació, d'ací a un mes, per a visibilitzar el rebuig a l'ofensiva a la Franja de Gaza. La iniciativa participa de les protestes que han aparegut als campus universitaris de tot Estats Units des de fa una setmana, després que les autoritats de Nova York feren més de cent arrests durant el desmantellament d'un primer campament a la Universitat de Colúmbia.

També et pot interessar

stats